Eveniment

O piaţă care capătă rapid greutate: Gigantul elveţian Roche cumpără Carmot Therapeutics pentru 3,1 mld. dolari, marcând ultimul asalt al industriei pharma pe piaţa medicamentelor pentru slăbit, după succesul răsunător al Novo Nordisk

O piaţă care capătă rapid greutate: Gigantul...

Autor: Ştefan Stan

04.12.2023, 11:03 151

Gigantul elveţian Roche va achiziţiona Carmot Therapeutics, dezvoltator de medicamente împotriva obezităţii, pentru o sumă de până la 3,1 miliarde de dolari, grupul farmaceutic elveţian alăturându-se astfel atacului pe piaţa în creştere rapidă a tratamentelor pentru pierderea în greutate, scrie FT.

Compania a declarat luni că va plăti acţionarilor Carmot 2,7 miliarde de dolari în numerar la încheierea tranzacţiei, în primul trimestru din 2024, plus încă 400 de milioane de dolari în funcţie de etape importante.

Prin această tranzacţie, Roche, cu sediul în Basel, va achiziţiona drepturile exclusive asupra unui număr de active bazate pe tratamentul GLP-1 pentru obezitate la pacienţii cu şi fără diabet.

Acţiunile unor companii precum Novo Nordisk au crescut puternic datorită cererii în plină expansiune pentru tratamentele împotriva obezităţii bazate pe aceeaşi tehnologie. Tratamentele disponibile în prezent se administrează doar sub formă de injecţii, în timp ce moleculele experimentale ale Carmot sunt atât injectabile, cât şi adecvate pentru utilizarea sub formă de pilule. Cercetătorii speră că acestea din urmă vor fi mai ieftine de fabricat şi de distribuit şi mai puţin susceptibile de a provoca efecte secundare.

Printre alte companii importante din acest domeniu se numără Eli Lilly, care a obţinut recent aprobarea unui tratament în SUA, precum şi AstraZeneca şi Pfizer, care urmăresc tratamente orale pentru obezitate.

Analiştii sunt de părere că va fi dificil să se obţină aceeaşi eficacitate ca şi în cazul tratamentelor injectabile - Pfizer a suferit săptămâna trecută un eşec în urma unui test cu pilula sa - dar Roche a declarat luni că este de părere că activele Carmot au "cel mai bun potenţial din clasa sa pentru a obţine şi menţine pierderea în greutate cu o eficacitate diferenţiată", precum şi capacitatea de a fi combinate cu alte medicamente pe care le dezvoltă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO