Eveniment

Pierderile Romaniei dupa sapte zile fara gaze: 35 de milioane de dolari

12.01.2009, 19:02 23

Companiile din Romania care importa gaze naturale prin intermediarii agreati de furnizorul rus Gazprom au pierdut in prima saptamana de criza circa 35 mil. dolari, suma care reprezinta valoarea importurilor pe care ar fi trebuit sa le primeasca in aceasta perioada.
Cu toate acestea, firmele din Romania sunt sigure de recuperarea gazelor care acum sunt oprite din cauza conflictului ruso-ucrainean.
Presa rusa vorbeste despre livrari neonorate ale Gazprom de 500 mil. $ si de amenzi de circa 5% din valoarea gazului nefurnizat in contextul in care firmele europene si-au majorat artificial in ultimele zile comenzile de gaz rusesc.
Potrivit datelor de pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pretul gazelor de import pentru Romania in primul trimestru al acestui an este estimat la 480 de dolari pe mia de metri cubi.
In mod obisnuit, in Romania trebuia sa intre prin cele doua puncte de livrare, Isaccea si Mediesul Aurit, circa 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic. Ca urmare a conflictului dintre Rusia si Ucraina, livrarile au scazut cu circa 30% de pe 2 ianuarie. Dupa 7 ianuarie si cele aproximativ 7 milioane de metri cubi de gaze naturale care mai intrau in Romania au fost sistate complet, situatia ramanand asa cel putin pana in cursul dupa-amiezei de ieri.
In acest context, companiile care intermediaza livrarile de gaze rusesti pe teritoriul Romaniei si care cumpara gazele de la Gazprom au de returnat firmelor de pe piata locala gaze in valoare de circa 35 de milioane de dolari.
Reprezentantii Gazprom Export de la Bucuresti si cei ai Gazprom nu au putut fi contactati.
"Intermediarii cu care noi lucram au posibilitatea de a ne livra cantitatile restante de gaze si sunt sigur ca nu ne vor ramane datori dupa finalizarea acestei situatii. Daca acest conflict intre Rusia si Ucraina se va termina in urmatoarele zile, gazele care sunt restante vor fi livrate de catre cei doi intermediari pana la sfarsitul lunii. Aceste gaze pot fi din nou inmagazinate, o decizie concreta in acest sens urmand sa fie luata la momentul respectiv. Nu se poate vorbi despre pierderi, pentru ca niciun consumator nu a fost oprit din cauza nealimentarii, pacura este mai ieftina acum pentru producerea energiei decat gazul, iar aceste gaze vor fi recuperate", spune Francisc Toth, directorul general al Romgaz.
Potrivit acestuia, Romgaz cumpara de la cei doi intermediari agreati de Gazprom circa 3 milioane de metri cubi pe zi. Gazprom livreaza gaze pe piata locala prin intermediul a doua companii, respectiv WIEE (joint-venture intre Gazprom si BASF) si Imex Oil, companie inregistrata in Cipru, controlata de afaceristul rus Vitali Matsitski, in al carui portofoliu se afla si combinatul Alro. "In ceea ce priveste situatia livrarilor de gaze, deocamdata nu exista nicio schimbare", a mai precizat Toth.
"Este prematur sa vorbim despre aceste aspecte", raspund reprezentantii Distrigaz Sud, companie care aduce gaze rusesti prin intermediari, intrebarii privind despagubirile pe care compania le-ar putea cere intermediarilor in contextul neasigurarii livrarilor in termenele contractuale.
Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Mediafax, Gazprom risca sa fie nevoita sa achite daune de milioane de dolari consumatorilor europeni dupa recenta sistare a gazelor.
"Partenerii europeni au majorat artificial in ultimele zile comenzile de gaz rusesc. Motivul este simplu: in cazul in care contractul nu va fi respectat, Gazprom va trebui sa achite o amenda de cinci la suta din pretul gazului nefurnizat. Valoarea livrarilor neonorate se ridica acum la 500 de milioane de dolari, iar criza gazelor este departe de final. Expertii cred ca amenzile si procedurile judiciare sunt practic inevitabile", comenteaza Nezavisimaia Gazeta.
In acest timp, depozitele de inmagazinare sunt exploatate la maxim, extractia de gaze se afla la limita superioara, iar marii producatori de energie au fost trecuti pe pacura.
Norocul Romaniei in aceasta situatie a fost existenta unor depozite suficiente de gaze, nefunctionarea combinatelor chimice chiar inainte de aceasta criza din cauza situatiei internationale, dar si faptul ca producerea de energie din pacura este mai ieftina decat cea bazata pe gaze ca urmare a scaderii abrupte a barilului de petrol.
 
Criza pe scurt

  • Seful Gazprom a declarat ca livrarile de gaze ar putea fi reluate azi.
  • Ucraina a semnat acordul ce permite reluarea livrarilor de gaz rusesc spre Europa fara clauza aditionala contestata de Rusia.
  • Petrom a inceput livrarile de pacura catre termocentralele care nu mai au gaze.
  • Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat ca Uniunea Europeana "nu poate accepta noi intarzieri sau scuze" in ceea ce priveste reluarea livrarilor de gaze rusesti.
  • Bulgaria va cere Uniunii Europene 400 mil. euro pentru a-si reduce dependenta de gazele rusesti.
  • Ucraina a reluat livrarile de gaze naturale catre Republica Moldova prin conducta Ananiev-Cernauti-Pogoroceni.


     

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO