Eveniment

Planurile noilor miniştri pe domeniile economice din guvernul Ponta IV

Planurile noilor miniştri pe domeniile economice din...

Autor: Raluca Ghinea, Iulian Anghel

16.12.2014, 00:04 242

Noii miniştri ai cabinetului Ponta IV au fost validaţi ieri de comisiile de spe­cia­litate ale Parlamentului, iar noul gu­vern urma să fie investit de Legislativ.

În faţa comisiilor parlamentare noii miniştri au explicat ce au de gând să facă în cei doi ani de mandate pe care îi au în faţă.

 

Darius Vâlcov

Vâlcov - Un nou cod fiscal şi reducerea TVA

Darius Vâlcov, noul ministru al finanţelor, a spus în timpul audierii sale în comisiile de specialitate că-şi doreşte o înţelegere cu mediul de afaceri pentru adoptarea unui nou cod fiscal, din 2016, care să fie valabil cinci ani.

+ Vâlcov a declarat că vizează redu­cerea TVA în funcţie de excedentul bugetar obţinut sau din cheltuielile nerealizate, sumele supli­mentare de la aceste capitole fiind constituite într-un buffer utilizat pentru tăierea TVA cu câte procente permit fondurile. El a arătat că măsurile de relaxare fiscală vor viza în special redu­cerea TVA, cu câte puncte pro­centuale va permite suma suplimentară.

+ În ceea ce priveşte accizele, el apreciază că nivelul acestora trebuie discutat pentru fiecare categorie de produse, menţionând că este necesară o politică fiscal-bugetară, nu una bugetar-fiscală.

+ Vâlcov a mai spus că vrea pentru anul viitor extinderea progra­melor guvernamentale Prima casă şi Prima maşină, cu facilităţi acordate chiar dacă cumpărătorul nu se află la prima achiziţie.

+ Ministrul finanţelor a punctat că vrea pentru anul viiitor înfiinţarea băncii de dezvoltare, proiect adus în discuţie de mai multe ori în ultima perioadă, prin înfiinţarea unei instituţii distincte sau pe baza structurii EximBank, optând pentru a doua variantă. Ministrul a menţionat că, în acest sens, vor avea loc discuţii cu BEI şi BERD.

 

Andrei Gerea

Gerea - Strategia energeticăşi „coş de gaze“ pentru consumatorii noncasnici

Noul ministru al energiei şi IMM-urilor Andrei Gerea a afirmat, în timpul dezbaterilor din comisiile de specialitate întrunite pentru validarea sa că obiectivul major al mandatului pe care îl preia este finalizarea strategiei energetice a României, până la mijlocul anului viitor. Ministrul a spus că ar fi preferat ca înaintea acestei strategii să fi fost adoptate strategiile pe ramuri industriale.

+ De asemenea, ministrul a arătat că se gândeşte la o strategie pentru consumatorii noncasnici pentru care preţul gazelor va fi complet liberalizat de la 1 ianuarie 2015, afirmând că este posibil ca acestora să le fie oferit un „coş“ de gaze - import şi producţie in­ternă - astfel încât impactul libera­li­zării preţului să poată fi suportat mai uşor.

+ Ministrul a arătat că există in­teres pentru privatizarea com­plexului Hunedoara, însă producătorul de cărbune şi electricitate este aproape de insolvenţă şi trebuie să fie eficientizat.

 

Mihai Tudose

Tudose - fără cianuri la Roşia Montană

Noul ministru al economiei Mihai Tudose a susţinut că un obiectiv major al mandatului său este privatizarea companiei Oltchim, a cărei vânzare a eşuat săptămâna trecută pentru a patra oară.

+ Referitor la obiectivul Roşia Montană, Tudose a afirmat că resursele ţării trebuie exploatate, dar nu oricum şi s-a pronunţat împotriva folosirii cianurilor la exploatarea zăcământului de la Roşia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO