Eveniment

PNL vrea o lege a falimentului persoanelor fizice. Ce parere aveti?

22.10.2009, 23:18 23

Reprezentantii Partidului National Liberal (PNL) au depus ierila Parlament o initiativa legislativa privind insolventapersoanelor fizice, care permite romanilor care nu-si mai pot platidatoriile la banci sa intre sub protectia tribunalului, iarimprumutul lor sa se reesaloneze pe o perioada de 3 ani, a anuntatdeputatul liberal Eugen Nicolaescu, fost ministru al sanatatii inguvernul PNL, citat de Mediafax.

Nicolaescu a precizat ca aceasta initiativa legislativa afalimentului personal este o masura de protectie impotrivaexecutarii silite. El a aratat ca initiativa legislativa nuincurajeaza neplata datoriilor, ci da o gura de aer pentrupersoanele aflate in situatia de a nu putea plati, oferindu-le operioada de trei ani pentru a face acest lucru.

"Declararea falimentului personal vine ca o ultima solutie", aspus Nicolaescu. Vor fi sprijinite potrivit acestei legi,persoanele care au achitat 75% din credit si au intrat inintarziere de plata, in urma crizei economice, a cresteriinumarului somerilor sau din cauza costurilor imprumuturilor labanci. Acest proiect de lege a fost sustinut si de catre avocatulGheorghe Piperea intr-un seminar avand ca tema insolventa organizatde ZF la sfarsitul lui septembrie.

El sustinea ca Romania si Bulgaria sunt singurele tari dinUniunea Europeana care nu au reglementat pana in prezent insolventapersoanelor fizice, ai carei principali beneficiari ar putea fipersoanele disponibilizate sau care au avut reduceri drastice desalariu si au contractat credite pe care nu le mai pot acoperi inprezent.

Ca urmare a crizei, peste 611.000 de clienti inregistrau iniulie restante la credite, numarul fiind aproape dublu fata deiulie anul trecut, potrivit celor mai recente date ale BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO