Eveniment

Poliţia îi suspectează pe angajaţii de la Maternitatea Giuleşti că nu spun adevărul

22.08.2010, 23:49 21

Toate instalaţiiile din Secţia de Terapie Intensivă prematuri dela Maternitatea Giuleşti în care au murit cinci nou-născuţi au fosttransportate zilele trecute la Institutul Naţional de CercetareDezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă dela Petroşani. Incendiul va fi reconstituit la Petro­şani, spunreprezentanţii institutului.

Expertiza tehnică ar mai putea dura încă aproximativ zecezile.

Cercetarea la Maternitatea Giuleşti a fost încheiată, iar de astăzivor începe reparaţiile la spital, mai ales că celelalte maternităţidin Bucureşti s-au aglomerat odată cu închiderea lui. Primarulgeneral Sorin Oprescu, citat de Mediafax, spune că a primitacceptul procurorilor pentru a demara lucrările şi că acesteapresupun inclusiv dotarea cu senzori de fum.
"Am primit acceptul procurorilor de a începe lucrările dereparaţii, astfel că luni dimineaţă la 8.30 dăm drumul la lucrări.(…) Nu vom aştepta terminarea acestei anchete a Primăriei, laGiuleşti ne apucăm deja de treabă", a mai spus Oprescu.

Printre măsurile pe care le-au mai anunţat oficialii zilele trecutese numără şi o linie telefonică non-stop pentru orice problemăsesizată la unul din cele 21 de spitale aflate în administrareaPrimăriei Capitalei, controale în toată ţara, dar şi rezolvareaproblemelor legate de inexistenţa detectoarelor de fum şi asistemelor de alarmare.

Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi ServiciilorMedicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, susţine însă că oricâteechipamente moderne s-ar monta în spitale, ele nu pot substituipartea umană.
"Nimeni nu poate controla pas cu pas ce fac angajaţii, dar dacăangajaţii vor asuma fiecare gest, iar ceilalţi oameni vor aveaunde
să-şi spună păsurile, şi bune şi rele, poate vom reuşi mai rapid săschimbăm şi mentalitatea", a spus Savu, citat de Mediafax.

Pe tura când a avut loc tragicul accident se aflau opt persoane,cadre medicale şi personal auxiliar.
Procurorul-şef al anchetei, Marius Iacob, a adăugat că o singurăasistentă avea în responsabilitate, luni seară salonul cunou-născuţi prematuri de la Maternitatea Giuleşti, iar pe întregetajul era o singură infirmieră.
Surse Mediafax susţin că personalul medical responsabil de camerabebeluşilor participa la o masă dată în cinstea Sfintei Mării,sărbătoare care a avut loc cu o zi înainte de incendiu.
Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată pânăla finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului generalSorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul sănătăţii cerusedemiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitateasanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.
Potrivit lui Marius Iacob, pe parcursul declaraţiilor date până înprezent la Poliţie au existat elemente de contradicţie, fără a faceprecizări clare în acest sens, scrie Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO