Eveniment

Povestea tinerilor din România care vor să transforme o invenţie cu care au câştigat şi într-o afacere. În viitor este posibil ca fiecare maşină să conţină invenţia lor

Teodora Moraru, cofondatoare a Tire2Tire: „Am testat prototipul pe cel puţin 200 de anvelope dintr-un garaj local din Constanţa şi am ajuns la o precizie de 0,29 de milimetri în măsurarea adâncimii căii de rulare. Şi este şi complet autonom roboţelul, adică se deplasează autonom pe sub camion, pe la fiecare dintre anvelope, şi detectează singur poziţia acestora.“

Autor: Ioana Niţă

02.04.2023, 19:36 1255

Tehnologia inteligenţei artificiale (AI) pătrunde treptat în tot mai multe domenii şi începe să aibă din ce în ce mai multe aplicaţii în diverse industrii, generând o serie de soluţii noi, inovatoare, care rezolvă sau simplifică diferite probleme. O idee nouă, care face de altfel şi obiectul unui proiect de cercetare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, este roboţelul care se plimbă ca să afle gradul de uzură a anvelopelor. Proiectul, numit Tire2Tire, are însă nevoie de finanţare pentru a continua dezvoltarea.

Am testat prototipul pe cel puţin 200 de anvelope dintr-un garaj local din Constanţa şi am ajuns la o precizie de 0,29 de milimetri în măsurarea adâncimii căii de rulare. Şi este şi complet autonom roboţelul, adică se deplasează autonom pe sub camion, pe la fiecare dintre anvelope, şi detectează singur poziţia acestora. La actualul prototip, practic doar îi dăm start de pe laptop şi el porneşte singur şi se plimbă pe la fiecare dintre anvelope, dar în viitor va apăsa şoferul pe un buton aflat lângă pompa de alimentare şi atunci va porni robotul în mod automat“, a explicat Teodora Moraru, cofondatoare a Tire2Tire, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Ea a pornit proiectul în urmă cu peste trei ani împreună cu Ionuţ Oţelea, echipa Tire2Tire participând şi la ediţia din 2020 a programului de preaccelerare Innovation Labs. „Am trecut prin cele 7 luni de atunci de Innovation Labs şi la finalul preacceleratorului am şi câştigat premiul Best smart mobility de la OMV Petrom. La momentul acela aveam un prim prototip bazat pe o cameră de adâncime de la Microsoft Kinect, pe care apoi, timp de câteva luni, am încercat să îl optimizăm şi să îl testăm, urmând ca apoi să ne înscriem şi la competiţia internaţională ATOS IT Challenge. 

În cadrul acestei competiţii am concurat împotriva a câteva sute de echipe de studenţi din întreaga lume, iar în vara anului 2021 am câştigat marele premiu al competiţiei şi o finanţare de 10.000 de euro“, a relatat Teodora Moraru, adăugând că Tire2Tire este chiar un proiect de cercetare în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. „În echipă ni s-au alăturat colegi noi - colegul nostru de facultate Robert Lică, Cristian Pătru, actual doctorand, şi Iuliu Vasilescu, profesor şi coordonator ştiinţific de proiect.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO