Eveniment

Premieră: Guvernul nu va mai face rectificare bugetară în 2023 şi va închide bugetul cu ajutorul fondurilor de rezervă, spun surse. Deficitul bugetar ar urma să fie de 5,5% din PIB, faţă de 4,4%, cât a fost bugetarea iniţială

Premieră: Guvernul nu va mai face rectificare bugetară...

Autor: Răzvan Botea

20.10.2023, 15:28 45738

Guvernul nu va mai face rectificare bugetară în 2023, au afirmat surse din guvern pentru ZF, iar bugetele vor fi echilibrate din Fondul de Rezervă Bugetară (FRB). În aceste condiţii, bugetul se va închide cu un deficit contabil de 5,5% din PIB, cu 1,1 puncte procentuale peste programarea de la început de an, de 4,4% din PIB.

Nu este clar în acest moment cât mai are guvernul în fondul de rezervă. Separat de acest fond de rezerva şi bugetele locale pot avea câte un astfel de fond de rezervă, conform legii bugetare: „În bugetele locale se înscrie fondul de rezervă bugetară la dispoziţia consiliului local, judeţean şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, în cotă de până la 5% din totalul cheltuielilor.”

În acest moment nu este nicio informaţie publică despre cum se va închide bugetul în 2023 fără o rectificare bugetară. În mod normal, în toamnă, guvernul era la a doua rectificare bugetară, după cea din vară, în urma analizei execuţiei bugetare la jumătatea anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO