Eveniment

Premieră: şapte ani de închisoare pentru un fost ministru

Premieră: şapte ani de închisoare pentru un fost ministru al agriculturii

Ioan Avram Mureşan

Autor: Iulian Anghel

27.04.2011, 23:43 37

Fostul ministrul al agriculturii Ioan Avram Mureşan a fostcondamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie secţia penalăîntrunită în complet de trei judecători la şapte ani de închisoarepentru deturnare de fonduri.

Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de cincijudecători, dar şi aşa reprezintă o premieră în Româniapostrevoluţionată, Mureşan fiind singurul fost ministru condamnatla închisoare. Cel puţin 10 alţi foşti miniştri şi un premier suntcercetaţi în prezent pentru diferite fapte în procese care dureazăde ani de zile. Şi procesul lui Mureşan a durat opt ani, cercetareaîmpotriva sa începând în 2003.

Alături de Mureşan mai sunt cercetate alte persoane - Ioan TruţăEnea, fost secretar general adjunct şi consilier în cadrulMinisterului Agri­culturii (deturnare de fonduri şi complicitate laluare de mită), Silvia Că­pitanu, fost director ge­neral alDirecţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională dinMinis­terul Agriculturii (pentru deturnare de fonduri), şi DanJiga, fost director general al Direcţiei Ge­nerale Economice şiRelaţii Bugetare din Mi­nisterul Agriculturii (pen­tru luare demită).

Mureşan este acuzat că, în calitate de ministru, ar fi întocmit,în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoartepentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut acantităţii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRLRâmnicul de Jos - judeţul Constanţa.

Acest lucru s-ar fi făcut fără ca ministrul să ceară garanţiilelegale. Anchetatorii mai acuză că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fischimbat destinaţia unor fonduri prejudiciind MinisteruluiAgriculturii cu 29 mld. lei vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO