Eveniment

Premierul îl mai aşteaptă pe Dan Diaconescu până luni cu banii, dar între timp caută şi un administrator special

  Premierul îl mai aşteaptă pe Dan Diaconescu până luni cu banii, dar între timp caută şi un administrator special

Premierul Victor Ponta (centru) i-a apărat ieri pe ministrul economiei Daniel Chiţoiu (dr.) şi pe şeful OPSPI Remus Vulpescu (stg.), aruncând responsabilitatea eşecului privatizării Oltchim asupra consultantului care a făcut strategia şi a guvernelor anterioare, care nu au finalizat privatizarea la timp Foto: MediafaxFoto

Autor: Andrei Chirileasa

26.09.2012, 00:07 677

Dacă Dan Diaconescu plăteşte până la 1 octombrie preţul de 45 mil. euro promis pentru preluarea Oltchim, banii vor fi acordaţi ca împrumut de salvgardare a combinatului, dacă nu, statul va numi un administrator special şi va relua privatizarea peste şase luni, a declarat ieri primul-ministru Victor Ponta.

El şi-a temperat discursul după ce declarase luni că Dan Diaconescu nu are banii pentru Oltchim, anunţând practic eşecul privatizării.

"Dacă a asigurat în fals că dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage răspunderea penală pentru fals în acte oficiale şi înşelăciune", a declarat ieri Ponta.

Dan Diaconescu a oferit 203 mil. lei (45,1 mil. euro) pentru pachetul de 54% din acţiunile deţi­nute de stat la Oltchim şi s-a angajat să plătească banii la data semnării contractului de privatizare. El s-a prezentat luni la Ministerul Economiei de­clarând că este gata să semneze contractul, dar a ie­şit după circa o oră declarând că din contract lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că nu poate semna aşa ceva. Luni după-amiază, Dan Dia­conescu a plecat în Germania, urmând să revină miercuri pentru a continua negocierile pentru Oltchim.

Victor Ponta a precizat ieri că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combi­natului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

"Suntem pregătiţi ca, dacă plăteşte până luni, să discutăm mai departe toate procedurile, legate de investiţii, gestionarea portofoliului de datorii şi Arpechim. Luăm însă în calcul să nu plătească până luni şi atunci suntem pregătiţi pentru numirea unui nou management, a unui administrator special pentru a opri contractele păguboase şi a discuta cu creditorii privaţi, precum Electrica şi băncile, precum şi pentru reluarea activităţii printr-un sprijin guvernamental ca şi capital de lucru din fonduri de privatizare, iar în maximum şase luni, cu consultarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, să reluăm privatizarea cu un investitor strategic", a afirmat premierul.

Ministrul economiei Daniel Chiţoiu a precizat că a demarat deja procedura de selecţie a unui administrator special.

Nici premierul Victor Ponta, nici ministrul economiei Daniel Chiţoiu şi nici şeful OPSPI Remus Vulpescu nu şi-au asumat responsabilitatea pentru ceea ce se prefigurează ca fiind eşecul privatizării Oltchim.

"S-au luate toate măsurile de precauţie prevăzute de lege. Noi am urmărit ad litteram procedurile prevăzute de lege. Nu am dorit să avem o privatizare contestată", a declarat şeful OPSPI Remus Vulpescu, când jurnaliştii au întrebat de ce nu au existat condiţii pentru participarea la privatizarea Oltchim.

"Nu ne puteam asuma riscul de a avea un participant, ci trebuia să avem o licitaţie cât mai deschisă. Consultantul nu a anticipat că va veni o persoană fizică de renume naţional", a precizat Victor Ponta.

Pe de altă parte, Ponta a afirmat că nimeni nu putea anticipa acest rezultat, în condiţiile în care 13 investitori au cumpărat caietul de sarcini, iar Guvernul a ţinut permanent legătura cu ruşii de la TISE, care şi-au declarat interesul încă din primăvară pentru preluarea Oltchim.

El s-a grăbit să arunce orice responsabilitate pe consultantul PricewaterhouseCoopers şi pe guvernele PD-L conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, care au demarat procesul de privatizare, dar nu l-au finalizat.

"E clar că dacă pe 1 octombrie nu se finalizează privatizarea, următorul proces va trebui să fie diferit. Vom discuta cu cei de la FMI să avem o altă concepţie. Toată strategia de privatizare a Oltchim a fost făcută de consultantul pe care nu l-am ales noi, ci l-a ales guvernul Boc. Noi doar am preluat procesul în faza finală şi l-am dus la sfârşit", a declarat primul-ministru. El a mai spus că nu putea cere FMI o amânare a procedurii de privatizare a Oltchim, însă susţine că nu a făcut licitaţia doar pentru a bifa această condiţie. "Nu poţi să spui că vinzi la oricine şi în orice condiţii", a mai spus Ponta.

Şeful guvernului a prezentat şi o serie de date legate de istoricul Oltchim şi a insistat asupra faptului că situaţia economico-financiară a companiei a fost deteriorată de-a lungul unui interval în care guvernul a fost format sau condus de PDL. El a mai spus că Oltchim înregistrează în prezent datorii totale de 700 milioane de euro, o datorie care creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi.

Chiar dacă Dan Diaconescu vine sau nu cu banii până luni, situaţia Oltchim este tot mai complicată, în condiţiile în care orice investitor ar prelua compania va avea două probleme: un acţionar minoritar puternic (PCC) şi creditori tot mai nemulţumiţi. Oltchim datorează 130 mil. euro băncilor, 150 mil. euro Electrica şi circa 190 mil. euro altor furnizori sau clienţilor de la care a încasat avansuri.

În ceea ce priveşte datoria faţă de AVAS, de 250 mil. euro, situaţia este mai complicată. Datoria istorică a Oltchim faţă de AVAS era de circa 120 mil. euro, iar statul a aprobat în AGA de la începutul lunii septembrie ca la aceasta să fie adăugate dobânzi de circa 130 mil. euro. Dan Diaconescu a atacat această hotărâre la Tribunalul Vâlcea, susţinând că adăugarea dobânzilor este ilegală. Unii specialişti susţin că şi datoria iniţială de 120 mil. euro poate fi contestată în justiţie pe motiv că statul nu a întreprins timp de cinci ani nicio măsură pentru recuperarea ei şi s-ar fi prescris. Fără datoria faţă de AVAS, Oltchim ar avea mai mult spaţiu de manevră pentru a-şi restructura celelalte datorii.

Totuşi, pentru a putea reveni pe linia de plutire, Oltchim are nevoie să funcţioneze la măcar 65% din capacitate, susţine fostul director general Constantin Roibu, iar pentru asta are nevoie să repornească producţia de PVC. Pentru asta, Oltchim are nevoie însă de etilenă, iar etilena se produce în instalaţiile de pe platforma Arpechim. Închiderea rafinăriei Arpechim de către Petrom în 2010 a întrerupt alimentarea cu materie primă a instalaţiilor de petrochimie ale Oltchim, dar unii specialişti susţin că Oltchim poate găsi surse de aprovizionare alternative. Dacă etilena, din care Oltchim produce PVC, nu poate fi transportată decât prin conducte, ma­teria primă din care se produce etilena poate fi transportată. Astfel, Oltchim poate aduce materie primă pentru instalaţiile de la Piteşti de la alte rafinării.

"Cea mai importantă parte a Arpechim pentru Oltchim, anume instalaţia de piroliză, este deja la Oltchim de acum doi ani. Singurul lucru util pentru Oltchim mai este instalaţia de nafta, care poate fi sau nu transferată la Oltchim, şi asta presupune costuri importante, investiţii de mediu necesare Arpechim. Oltchim poate merge în cea mai mare parte fără Arpechim", a declarat ieri premierul Victor Ponta. El a mai spus că Guvernul are o scrisoare de la OMV Petrom prin care compania se arată dispusă să vândă rafinăria Arpechim viitorului proprietar al Oltchim.

Dan Diaconescu, cel care a câştigat licitaţia pentru Oltchim, solicitase OPSPI să vândă Oltchim la pachet cu Arpechim. În oferta înaintată OPSPI el a declarat că este interesat să preia Arpechim, minele de sare care aprovizionează Oltchim, ope­ra­torul portuar Oil Terminal, transportatorul de ţiţei Conpet şi să construiască două centrale elec­trice care să alimenteze platformele Arpechim şi Oltchim. El a mai arătat că este dispus să investească 2 miliarde de euro în acest proiect pentru a ajunge la afaceri de 10 miliarde de euro pe an, în 3-4 ani, şi prevede majorarea numărului de angajaţi ai Oltchim la 10.000, potrivit ofertei care circulă pe internet.

Diaconescu nu va putea prelua singur CFR Marfă

Dan Diaconescu nu va putea participa la privatizarea CFR Marfă, ca persoană fizică, ci doar asociat cu firme sau fonduri de investiţii, care să îndeplinească criteriile impuse de Ministerul Transporturilor referitoare la capacitatea financiară sau operaţională.

"Va putea în măsura în care se va asocia într-un consorţiu, care va putea demonstra ministerului că îndeplineşte criteriile de precalificare cu privire la experienţa, la capacităţi financiare, la capabilitate operaţională. Numai aşa, dacă ne referim la acest domn. O persoană fizică, simplă, nu va putea participa în nume propriu la această privatizare", a declarat, marţi, Cristina Militaru, şef Serviciu Privatizare în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Dan Diaconescu a câştigat vineri licitaţia pentru privatizarea Oltchim şi a declarat că va participa şi la privatizările Tarom, CFR Marfă sau Hidroelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO