Eveniment

Preşedintele comisiei SRI: Hellvig ne-a prezentat două rapoarte - despre Coldea şi Istode. Ancheta nu e închisă

Preşedintele comisiei SRI: Hellvig ne-a prezentat două...

Autor: Liviu Dadacus

25.01.2017, 18:39 110

Audierea lui Hellvig a durat mai mult de şapte ore.

''Ancheta internă nu este închisă'', a subliniat Ţuţuianu (PSD), care a adăugat că şi membrii Comisiei de control au decis să nu închidă discuţia. El a precizat că ar putea fi chemaţi la audieri şi Florian Coldea sau Victor Ponta.

Cât priveşte fotografiile apărute în presă în care generalul de brigadă Elena Istode apare în vacanţe de lux cu familia politicianului Cristian Rizea, Ţuţuianu a explicat că ancheta internă a SRI a arătat că soţia fostului deputat a fost colegă de facultate cu Istode, că generalul SRI a achitat o parte importantă a costurilor şi că a informat conducerea serviciului despre aceste ''activităţi''.

''Era normal să se declanşeze o anchetă internă în cadrul SRI, după cum era normal ca noi, comisia, să solicităm să fie lămurite aceste lucruri. Din datele puse la dispoziţie, rezultă că a fost prezentă împreună cu familia Rizea în Monaco şi la Nissa, că o parte importantă a cheltuielilor a fost suportată de doamna general şi că aceste relaţii au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general, respectiv doamnei Rozea şi că aceste activităţi, concedii au fost raportate conducerii SRI în conformitate cu procedurile interne de lucru'', a spus preşedintele Comisiei SRI.

El a menţionat că cele două rapoarte au concluzionat că legea nu a fost încălcată.

''Cu privire la ambele rapoarte, din punctul meu de vedere, chiar dacă nu avem o încălcare a legii – asta e concluzia celor două raporte - asta e cel puţin o problemă de raportare deontologică din partea ofiţerilor de infromaţii atunci când sunt prezentţi în excursii sauactivităţi de tipul acesta cu parlamentari sau oameni de afaceri'', a subliniat Ţuţuianu.

El a reluat anunţul directorului SRI, Eduard Hellvig, legat de faptul că SRI va adopta zilele următoare un Cod de etică profesională a ofiţerilor de informaţii, care va reglementa inclusiv aspecte ce ţin de regimul incompatibilităţilor şi care va fi publicat în Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO