Eveniment

Preşedintele României, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Ucrainei: Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie

Preşedintele României, după întâlnirea de la...

Autor: Iulian Anghel

11.10.2023, 00:04 83

Mic de statură, în tricoul lui kaki celebru deja, tricou ce pare găurit dar care are tricotat în partea stângă, în dreptul inimii, steagul Ucrainei, un trident galben, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit ieri la Cotroceni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, şi la Victoria cu premierul Marcel Ciolacu.

Cum în aceste zile astrele par să se alinieze doar pentru cei răi, preşedintele Zelenski a fost întrebat în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Iohannis despre cine crede el că se află în spatele atacului Hamas împotriva Israelului. Şi a răspuns, vag, că în spate se află cei care furnizează arme Hamas-ului. Şi că Rusia beneficiază şi se bucură de acest nou război. Şi are dreptate: dacă SUA şi UE vor să ajute Israelul, aşa cum au promis, atunci o parte din ajutorul militar pentru Ucraina se va muta mult mai la sud.

Sprijinul acordat de România Ucrainei, în războiul cu Rusia, în afară de sprijinul umanitar, este mai tăcut decât o lespede de mormânt. Dar preşedintele român a spus, în conferinţa de presă de la Cotroceni, că relaţiile bilaterale au fost ridicate la nivel de “parteneriat strategic”.

Klaus Iohannis: „Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul, dar avem datoria şi responsabilitatea de a ne proiecta relaţia pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie.”

Este pentru prima dată când un oficial de un rang atât de înalt, de fapt cel mai înalt, admite că România ajută militar Ucraina.

“Încă din primele clipe ale agresiunii, care demonstrează că Rusia rămâne principala ameninţare pentru continentul european, România a fost alături de Ucraina. Susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României“, a spus preşedintele Iohannis.

E a calificat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile a Ucrainei drept “crime de război”.

Sprijinul pentru exportul grânelor ucrainene prin România va fi mărit, a anunţat preşedintele român.

La rândul să, Zelenski a fost întrebat despre ajutorul militar ce i-a fost dat ţării sale de România şi a răspuns: Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informaţii pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene.”

În mod cumva de neînţeles administraţia de la Bucureşti refuză să facă public ajutorul militar acordat Ucrainei, dacă acesta există, deşi alte capitale - Washington, Paris, Berlin, Bratislava, Praga, Varşovia - anunţă sistematic ajutoarele militare trimise Ucrainei. Ceea ce ştim azi e că România va antrena piloţi ucrainenei pentru avioanele F-16 care vor veni în Ucraina la Sfântu’-Aşteaptă şi că ar putea repara ai nişte tancuri distruse de ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO