Eveniment

Prezentarea făcută la Gala ZF 2014 de Jacek Rostowski, fostul ministru de finanţe al Poloniei în plină criză economică

Prezentarea făcută la Gala ZF 2014 de Jacek Rostowski,...
27.11.2014, 12:16 145

Încrederea într-un sistem bancar puternic, cartea deficitului bine jucată, intervenţia băncii centrale la momentul oportun şi insistenţa guvernului pe îmbunătăţirea competitivităţii economice, pe stimularea cererii şi pe sprijinirea mediului de busines sunt ingredientele „miracolului” polonez, destăinuite publicului ZF de Jacek Rostowski. El a fost ministrul de finanţe sub ghidajul căruia economia poloneză a devenit singura din Uniunea Europeană care a reuşit să evite recesiunea după criza din 2008 şi chiar să crească. „Miracolul” polonez depăşeşte sferele economicului şi se reflectă în poziţia politică pe care Polonia o are în prezent în Uniunea Europeană. Premierul cu care Rostowski a făcut echipă, Donald Tusk, va deveni la 1 decembrie preşedintele Consiliului European, una dintre cele mai puternice funcţii din UE. Cu un management puternic, Polonia a devenit unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Germaniei, cea mai mare şi mai influentă economie europeană, ceea ce a permis Varşoviei să ia rolul de vârf de lance în ofensiva politică occidentală contra Rusiei, o ţară de care Polonia depinde energetic. 

Jacek Rostowski, fostul ministru de finanţe al Poloniei în plină criză economică, a povestit, într-un interviu acordat în ex­clusivitate pentru ZF, cum a rezistat economia po­loneză urgiei care a în­genuncheat toate statele Europei. Eco­nomistul a fost invitatul special al Galei ZF 2014 „România 5% creştere economică“, organizată miercuri seară.

Polonia a fost singura ţară europeană care a evitat recesiunea în 2009. În acelaşi timp, Polonia a avut parte de cea mai puternică creştere economică din Europa în intervalul 2009-2014, avans care a ajuns la o valoare cumulată de circa 25% din PIB. Surprinzător este că, luând în consi­de­rare acelaşi interval de timp (2009- 2014), pe locul doi în clasament este Slovacia, ţară în care creşterea eco­no­mică cumulată a fost la jumătate faţă de cea înregistrată în Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO