Eveniment

Prigojin s-a dezlănţuit la adresa armatei ruse şi îl contrazice pe Putin: Războiul din Ucraina se bazează pe minciuni / Şeful Wagner spune că armata rusă pierde pe câmpul de luptă

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Autor: Iulian Moşneagu

24.06.2023, 12:02 430

Evgheni Prigojin a declarat că Ministerul rus al Apărării a inventat pretexte false pentru a-l păcăli pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina şi a afirmat că Moscova ar fi putut evita complet războiul.

Într-o tiradă de o jumătate de oră, Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a afirmat că Rusia nu s-a confruntat cu nicio ameninţare imediată din partea Ucrainei atunci când Putin a lansat invazia pe scară largă şi a acuzat conducerea armatei că l-a înşelat pe preşedintele rus pentru a obţine avantaje personale.

Această declaraţie extraordinară, postată vineri pe reţelele de socializare, este cel mai recent atac al fostului furnizor de mâncare într-o dispută de lungă durată cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pe care Prigojin l-a acuzat că a sabotat efortul de război împreună cu Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al Rusiei.

Criticile periodice ale lui Prigojin, în care susţine că Rusia riscă să piardă războiul după ce Ucraina a început o contraofensivă la începutul acestei luni, indică faptul că luptele interne ale elitelor devin tot mai aprinse, scrie Financial Times.

Deşi Prigojin s-a abţinut în mod deosebit de la a-l critica personal pe Putin şi a susţinut obiectivele războiului, în acest videoclip este prima dată când a pus la îndoială în mod public raţionamentul Rusiei pentru invazia totală asupra Ucrainei.

Prigojin contrazice toate acţiunile lui Putin şi ale Armatei Ruse

"Nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun pe 24 februarie... Ministerul Apărării încearcă să înşele societatea şi pe preşedinte şi să ne spună o poveste despre cum a existat o agresiune nebună din partea Ucrainei şi că plănuiau să ne atace cu întreg NATO", a declarat Prigojin, calificând versiunea oficială drept "o poveste frumoasă".

"Războiul a fost necesar ... pentru ca Şoigu să devină mareşal ... pentru ca el să poată obţine o a doua medalie de Erou al Rusiei. Războiul nu a fost necesar pentru a demilitariza sau denazifica Ucraina".

Grupul Wagner a fost vârful de lance al cuceririi de către Rusia a oraşului ucrainean Bahmut luna trecută, iar Prigojin s-a folosit de succesul său pe câmpul de luptă, obţinut cu un cost uman enorm, pentru a critica public Moscova cu o aparentă impunitate.

Cu toate acestea, el nu l-a criticat pe preşedintele Vladimir Putin, de al cărui sprijin depinde în cele din urmă.

Cu toate acestea, ultima sa afirmaţie contrazice în mod direct raţionamentul lui Putin, care a declarat, atunci când şi-a trimis tancurile în Ucraina, că a făcut-o pentru a demilitariza şi "denazifica" o ţară care reprezenta o ameninţare pentru Rusia, acuzaţie negată de Kiev.

În videoclipul de vineri, el a spus că Moscova ar fi putut ajunge la un acord cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de război, că războiul este un dezastru pentru Rusia şi că zeci de mii de vieţi tinere au fost sacrificate inutil, inclusiv membri ai celor mai capabile forţe ale Rusiei.

Prezentându-i pe cei mai importanţi şefi de stat major ca pe nişte proşti care beau vodcă şi coniac şi care mănâncă caviar, el a afirmat că efortul de război al Rusiei a fost îngreunat de corupţie. "Ne scăldăm în propriul nostru sânge", a spus el. "Timpul se scurge rapid".

Rusia pierde pe câmpul de luptă

El a declarat că armata rusă continuă să-l mintă pe Putin cu privire la succesul contraofensivei ucrainene şi a avertizat că armata riscă să ducă ţara la ruină pe câmpul de luptă.

"Ceea ce ne spun ei este o fraudă totală. Ne vom confrunta cu adevărul doar atunci când [ . . . ] această gaşcă de ticăloşi îşi va da seama că au pierdut deja o mare parte din teritoriu şi vor declara că se regrupează într-un loc mai bun", a spus el. "Inamicul pătrunde tot mai adânc în apărarea noastră".

Unii analişti ruşi au speculat că Prigojin are ambiţii politice şi că ar vrea să îl înlocuiască pe Şoigu, o idee pe care acesta a minimalizat-o întotdeauna.

Joi, el a acuzat şeful statului major că l-a minţit pe Putin şi poporul rus cu privire la amploarea pierderilor şi a eşecurilor ruseşti în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO