Eveniment

Prima reacţie a Ministrului Sănătăţii după morţile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Alexandru Rafila: Nu sunt până acum elemente care să susţină acuzaţiile

Prima reacţie a Ministrului Sănătăţii după morţile...

Autor: Cosmin Pirv

12.04.2024, 13:35 32

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafla a spus vineri la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală că până acum nu sunt date care să susţină acuzaţiile aduse, dar că investigaţiile merg mai departe. „Cele 17 decese sunt absolut regretabile”, a mai spus Rafila.

„Corpul de control al ministrului Sănătăţii este de dimineaţa aici, se iau note de informare din partea personalului care lucrează în secţia ATI şi se lucrează şi împreună cu comisia de investigaţie internă a spitalului, care e formată din profesionişti din spital şi bineînţeles Colegiul Medicilor. Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a spus că speră că acuzaţiile vor fi infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralele şi că speră că până la mijlocul săptămânii viitoare vor fi disponibile concluziile.

„Ne interesează siguranţa pacientului, dacă au fost decese ele sunt regretabile. Suntem alături de familii, dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată şi se întâmplă şi decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile”, a mai spus Rafila.

Ministrul a spus că au fost analizate şi statisticile privitoare la mortalitatea din spital.

„Mortabiltatea medie în anii 2022, 2023 şi primele trei luni ale acestui an este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic, este mortabilitatea care se înregistrează la nivelul spitalului, este o deviaţie regretabilă, dar se poate întâmpla, sunt zile când numărul de decese este mai mare, când este mai mic”, a adăugat Alexandru Rafila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO