Eveniment

Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă

Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă
21.07.2010, 23:50 690

Primăria sectorului 3 şi Primăria sectorului 5 din Capitală auacordat contracte în valoare de 28% din totalul cheltuielilor peultimii trei ani, respectiv 32% din cheltuieli, fiecare către osingură firmă, pentru reparaţii de străzi, trotuare sauparcări.

Compania "abonată" la contractele de infrastructură din sectorul3 este Delta ACM '93, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu,în timp ce la sectorul 5 cele mai multe contracte au fost câştigatede firma Dioma International Exim, al cărei administrator esteMarian Dumitru. Mai mult, contractele câştigate de Delta ACM '93 aufost atribuite prin negociere fără anunţ de participare.

În total, companiile au câştigat în ultimii trei ani contractecu o valoare de 925 mil. lei (circa 230 mil. euro), echivalentul a30% din valoarea contractelor încheiate de cele două primării - 3,1mld. lei, potrivit e-licitatie.ro, înfiinţat în ianuarie 2007.

Alocarea disproporţionată a unor fonduri din bugetele unorinstituţii publice către o singură firmă poate fi una din cauzelecare au adus critici din partea ultimului raport al ComisieiEuropene, care susţine că instituţiile din România dau dovadă demultă slăbiciune în apărarea achiziţiilor publice în faţaconflictelor de interese şi acuză lipsa de transparenţă în acestsector. Ziarul Financiar a luat în calcul doar contractele directe,fără cele care sunt câştigate în consorţii. Primăriile sectorului 3şi 5 nu au dorit să ofere nicio explicaţie privind modul în carecele două companii au reuşit să câştige atât de multe contracte.Delta ACM '93 şi Dioma International Exim au afirmat că au câştigatcontractele conform legii achiziţiilor publice.

"Licitaţiile la care a participat Delta ACM 93 împreună cuasociaţii săi au fost licitaţii deschise sau restrânse, mare partedin ele organizate în conformitate cu prevederile articolului 122,litera j din OUG 34/2006. Delta ACM '93 consideră că toate acteleadiţionale şi contractele subsecvente, aferente licitaţiilorcâştigate, încheiate cu Primăria sectorului 3 sunt deplin legale",susţin reprezentanţii Delta ACM '93.

Întrebate cum au reuşit să câştige contractele în mod direct,companiile au inclus şi proiectele pe care le-au câştigat înasociere pentru a explica valoarea ridicată a proiectelor.

"Este posibil ca societatea noastră să fi câştigat începând cuanul 2007, aşa cum spuneţi, aproximativ 25% din licitaţiileorganizate de Primăria sectorului 3, dar o mare parte din acestelicitaţii au fost câştigate în asociere cu alte societăţi, precumStraco Grup, Tehnologica Radion, AB Construct, Procons XXI, astfelîncât ponderea de 25% ajunge în aceste condiţii la aproximativ10%", susţine Alina Stan, şef birou licitaţii al Delta ACM '93.

Delta ACM '93, companie deţinută de omul de afaceri FloreaDiaconu, a câştigat din 2007 şi până în prezent 11 contracte cuPrimăria sectorului 3 în valoare de 656 mil. lei pentru reabilităride străzi, trotuare şi parcări, echivalentul a 28% din totalulcheltuielilor efectuate de Primăria Sectorului 3 în aceeaşiperioadă - care s-au ridicat la peste 2,3 mld. lei - prin sistemule-licitatie.ro. Compania este considerată, potrivit informaţiilorapărute în presă, una dintre firmele apropiate Partidului DemocratLiberal (PDL), având în vedere că în urmă cu câţiva ani printredirectorii companiei se număra şi Ionel Pirpiliu, fratele luiŞtefan Pirpiliu, actualul deputat din colegiul 13 al sectorului3.

Mai mult, din totalul contractelor câştigate de Delta ACM '93 custatul ca unic ofertant, 87% sunt cele câştigate cu PrimăriaSectorului 3. Toate aceste contracte s-au regăsit şi în evoluţiacifrei de afaceri, care a crescut puternic în 2007. "Privind lacifrele de afaceri realizate de Delta ACM '93 în ultimii trei ani,veţi observa că impozitele pe care societatea le plăteşte cătreAdministraţia Financiară a Sectorului 3 sunt echivalente cu cifrelede afaceri realizate din contractele semnate cu Primăria Sectorului3 din aceşti ani", afirmă Alina Stan de la Delta ACM '93. Companiaare încheiate contracte cu instituţii de stat din ianuarie 2007până acum în valoare totală de 2 mld. lei, dacă sunt incluse şicele în care a participat ca asociată.

Dioma International Exim a luat 32% din banii sectorului5

Situaţia este similară la Primăria Sectorului 5, unde valoareacelor şapte contracte câştigate de compania Dioma InternationalExim din 2007 şi până în prezent este de 269 mil. lei, echivalentula 32% din tot ce a cheltuit Administraţia Domeniului Public aSectorului 5 - peste 829 mil. lei - prin e-licitatie.ro. Cele maimari contracte au fost câştigate în 2008, cu o valoare de 97,2 mil.lei fiecare, şi implicau reabilitarea infrastructurii stradale dinsector.

Întrebaţi de aceste contracte, reprezentanţii DiomaInternational Exim au amintit de un alt contract, câştigat într-unconsorţiu cu alte cinci companii, care nu a fost luat în calcul deZF. Asocierea formată din Han Group, Urban, Romstrade, L&I ArtTipo, Terra Nova Construct SRL şi SC Dioma International Exim SRL afost desemnată câştigătoarea unui contract în valoare de circa 165mil. lei.

"Faptul că Dioma International Exim a fost desemnată lider alasociaţiei nu înseamnă că deţine o treime din valoarea contractuluicu Primăria Sectorului 5, deoarece din valoarea de 165 de milioanede lei, societatea noastra a executat efectiv lucrări în valoare decirca 60 de milioane de lei, restul fiind lucrări executate şidecontate de membrii asociaţiei, chiar prin executare silită aPrimăriei Sectorului 5. La data prezentei, Dioma International Exima deschis în instanţă o acţiune judecătoarească de recuperare acreanţelor", a declarat Marian Dumitru. Dioma International Eximera deţinută în 2009 de Marian Dumitru şi Marcela Dumitru, iar înprezent compania este deţinută de firma Rohas Promotion GroupLimited din Noua Zeelandă, dar administrator este tot MarianDumitru, directorul general al companiei. Contractele câştigate deDioma International Exim cu Administraţia Domeniului Public aSectorului 5 reprezintă 99% din totalul contractelor semnate decompanie cu statul.

Numele companiei Dioma apare într-un raport al Curţii de Conturidin 2003, când a fost implicată alături de alte două companii înprimirea unor fonduri pentru ajutoare sociale din partea PrimărieiSectorului 5.

"Firma Dioma International Exim a participat alături de SotrafcoRomânia şi Viab Imobiliare la selecţia de oferte organizată dePrimăria Sectorului 5 pentru achiziţia de ajutoare de urgenţă (unnumăr de 56 de produse în limită de 40.000 de euro fiecare produs),selecţia fiind însă adjudecată numai de Sotrafco International şiViab Imobiliare în proporţii egale", au declarat reprezentanţiiCurţii de Conturi pentru ZF.

Cazul a fost sesizat Colegiului Jurisdicţional de pe lângăCurtea de Conturi Bucureşti de către procurorul financiar, învederea recuperării prejudiciului de 9,3 mil. lei de la persoanelerăspunzătoare şi virarea sumelor la bugetul de stat, însă instanţaa respins sesizarea procurorului financiar.

Cele două companii au înregistrat creşteri puternice alebusinessurilor după câştigarea contractelor cu primăriile sector 3şi 5. Delta ACM '93 avea în 2005 o cifră de afaceri de 86 mil. leişi a ajuns în 2009 la 307 mil. lei, în timp ce profitul net acrescut de zece ori în aceeaşi perioadă, până la 45 mil. lei. DiomaInternational Exim avea în 2006 afaceri de 10 mil. lei şi a ajunsîn 2009 la 148 mil. lei, în timp ce profitul net s-a majorat de la0,1 mil. lei la 5,8 mil. lei.

La niciuna din celelalte primării de sector nu sunt ponderi atâtde mari ale unor contracte semnate cu o singură firmă în totalulcontractelor atribuite de primării pe e-licitatie din 2007 încoace,conform analizelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO