Eveniment

Primele date pe ianuarie arata ca bancile nu dau drumul la creditare

Primele date pe ianuarie arata ca bancile nu dau drumul la creditare
24.02.2009, 19:45 30

Banca Nationala consemneaza o crestere cu 2,9%, in termeni reali, a creditului neguvernamental, pana la 206,4 miliarde de lei (echivalentul a 48,2 miliarde de euro). Eliminand insa impactul inflatiei si al deprecierii cursului, soldul indica din nou o scadere. In termeni reali, creditul in lei a coborat cu 1,1%, in timp ce creditul in valuta, exprimat in euro, a inregistrat o contractie cu 0,1%.

In schimb, creditul guvernamental - sume contractate de administratiile centrale, locale si sistemele de asigurari sociale - a crescut in ianuarie cu circa 25%, pana la 21,8 miliarde de lei (5,1 miliarde de euro). Comparativ cu ianuarie anul trecut, creditul marcheaza o crestere cu aproape 113%. "Era normal dupa cate titluri au emis. Creditul guvernamental va fi un element foarte activ anul acesta. Deficitul bugetar va fi finantat in mare parte pe plan local, in lei", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Pe partea de credit neguvernamental, Anghel spune ca probabil din martie sau aprilie piata se va dezgheta.
"Corporatiile vor lua credite din a doua parte a anului, iar persoanele fizice se vor concentra pe plasarea de depozite", mai spune economistul- sef al BCR.
In ianuarie, soldul imprumuturilor contractate de populatie in lei a coborat cu aproape 1%, pana la 40,5 miliarde de lei (9,48 mld. euro). Pe partea de valuta, soldul a crescut cu 7,1%, raportat in lei, ceea ce reflecta insa doar deprecierea cursului. Exprimat in euro, soldul a coborat la 14,639 miliarde de euro, cu circa 28 de milioane sub nivelul din decembrie.
Companiile si-au majorat creditele in lei cu 1,1% (sub rata inflatiei, de 1,2%), pana la 43,1 miliarde de lei (10 mld. euro). Creditul in valuta a stagnat la 14,1 miliarde de euro. Dupa franarea brusca din ultimele luni, ritmul anualizat de crestere a creditului neguvernamental a coborat la 25%, fata de 55% in ianuarie anul trecut. Creditul in lei marcheaza acum o crestere anuala cu 13%, fata de 35%, cat era la inceputul lui 2008. Incetinirea creditului in valuta a fost chiar mai dramatica, ritmul (calculat in euro) coborand de la 74% la 25%.
Pe partea de depozite populatia a economisit mai mult in ianuarie, soldul la lei urcand cu 4% (mai putin de 3% in termeni reali), in timp ce la valuta cresterea a fost de aproape 2%. Companiile si-au redus depozitele in lei cu 11%, in conditiile in care in ianuarie au avut de facut plati importante de impozite si taxe, explica Lucian Anghel. In schimb, depozitele in valuta ale companiilor au urcat cu 5,5% (calculat in euro).
Depozitele totale (populatie plus companii) au urcat, in lei, cu 1,8% in ianuarie, pana la 154,1 miliarde de lei.
Exprimat in euro, soldul a scazut insa cu 2 miliarde de euro, pana la 36 de miliarde de euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO