Eveniment

Probleme în finanţele publice la început de an: deficitul bugetar creşte în loc să scadă

Probleme în finanţele publice la început de an:...

Autor: Răzvan Botea

02.03.2023, 00:07 659

Veniturile totale ale statului au fost de 40 mld. în ianuarie 2023, iar cheltuielile au fost de 44 mld. lei.  Tradiţional în bugetele ultimilor peste 30 de ani cheltuielile au fost mai mari decât veniturile statului însă, în 2023, guvernul şi-a bugetat o scădere puternică a deficitului bugetar. În prima lună din an însă deficitul a crescut în loc să scadă, de la 1,6 mld. de lei în ianuarie 2022 la 4 mld. lei în ianuarie 2023. Avansul veniturilor a fost de 9%, mult sub inflaţia de 15%, care a umflat veniturile statului anul trecut.

„Inflaţia a fost unul din mijloacele prin care s-a realizat execuţia bugetară de anul trecut. Guvernului i-a convenit să lase inflaţia să zburde. Este o chestie pur temporară, anul acesta nu mai poţi folosi inflaţia ca pe o impozitare ascunsă şi este firesc ca oamenii să vrea salarii şi pensii mai mari”, a spus Bogdan Glăvan, analist financiar, despre impactul inflaţiei în bugetul de stat în 2023 la ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO