Eveniment

Producatorii asteapta taxe mai mici. Retailerii spun ca nici nu se gandesc

Producatorii asteapta taxe mai mici. Retailerii spun ca nici nu se gandesc

Sorin Minea, presedintele Romalimenta

23.02.2009, 19:48 46

Legea care include prevederile Codului de bune practici din comertul alimentar, aflata pe ultima suta de metri spre aprobare, nu elimina taxele de listare percepute de retelele mari de magazine furnizorilor lor, dar le trece in costul de achizitie al marfurilor, suportat de retaileri. Fiind un element de cost, retailerii mari vor fi nevoiti sa reduca valoarea acestor taxe pentru a nu creste preturile la raft ale produselor, sustin producatorii locali.

"Practic, cele circa 13-14 taxe pe care o retea de hipermarketuri le percepe producatorilor locali pentru listarea lor in aceste unitati vor fi transferate in adaosul comercial al retailerului si nu vor mai fi in curtea noastra. Retailerii nu pot creste pretul la raft la alimente pentru ca vor pierde clienti, de aceea vor fi nevoiti sa reduca aceste taxe", a explicat Sorin Minea, presedintele Romalimenta. El a mai afirmat ca in Romania valoarea tuturor taxelor percepute de retaileri ajunge la 25% din pretul la producator, fata de 10% cat este media pe pietele din UE.
In prezent, taxele de listare in hipermarketuri si supermarketuri, pe care retailerii le numesc "plati pentru servicii de marketing", sunt inregistrate de retaileri ca venituri.
Adrian Manolache, secretarul general al AMRCR (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania), a declarat pentru ZF ca nu este rationala diminuarea acestor taxe, atat timp cat exista foarte multi furnizori care bat la usa retelelor de magazine si care sunt dispusi sa investeasca bani in listarea produselor lor in aceste unitati. Mai mult, el sustine ca adoptarea legii in forma actuala va duce la majorarea preturilor la raft.
"Este hazardata ipoteza ca preturile alimentelor la raft vor scadea dupa adoptarea acestei legi. Practic, legea aduce un element de cost suplimentar retailerilor, care va fi transferat in pretul la raft si este evident ca pretul va creste", a declarat Manolache. "In plus, pe piata exista in acest moment premisele unor cresteri de preturi la alimente pentru ca producatorii locali importa foarte multe materii prime si sunt expusi, astfel, la cresterea preturilor acestora", a adaugat Manolache.
Catalin Rosculete, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ieri ca intrarea in vigoare a noii legi ar putea duce la reducerea preturilor la raft ale alimentelor cu circa 30%.
Ministerul Agriculturii a definitivat ieri proiectul de transpunere in lege a Codului de bune practici din comertul alimentar, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor din industria agro-alimentara. AMRCR (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania) a refuzat sa participe la aceasta intalnire. "Noi am dorit ca la aceste discutii sa participe si reprezentantii Finantelor si ai Consiliului Concurentei, pentru a asculta ceea ce avem noi de spus. Noi credem ca transferarea unor elemente de venituri (taxele percepute furnizorilor pentru listarea produselor lor in magazine - n. red.) in costuri nu poate fi implementata din punct de vedere contabil, pentru ca reglementarile financiar-contabile dau o alta definitie a costului de achizitie al unui produs", a explicat Manolache.
Noua lege trebuie validata de Comisia de Dialog Social, de Ministerul de Finante si de Consiliul Concurentei.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO