Eveniment

Producatorii de mobila fac reduceri de 20%. „Tot e prea scump", spun cumparatorii

Producatorii de mobila fac reduceri de 20%. „Tot e prea scump", spun cumparatorii

Jucatorii din industria mobilei au concediat 16.300 de oameni in S1 si au pierdut peste 150 mil. euro

02.09.2009, 18:09 133

Majoritatea producatorilor de mobila prezenti la targul de la Romexpo apeleaza la reduceri de pana la 20%, sperand sa vanda „cam cat anul trecut", in conditiile in care anul trecut isi permiteau sa creasca preturile produselor cu pana la 25%, fara sa simta vreo modificare la nivelul cererii.

„Comerciantii trebuie sa ofere flexibilitate, discounturi mari si promotii mai multe. Este un an promotional cu reduceri de 10 - 20%, in conditiile in care in 2008 foarte rar acordam discount de 5% si asta doar daca ni se solicitau cantitati foarte mari", explica Carmen Stoica, reprezentantul producatorului Marge Home Collection, cu afaceri de 200.000 de euro in 2008.

Cu tot cu reduceri, un dormitor clasic oferit de aceasta companie, cu pat tapitat, comoda, noptiera si bancheta capitonata, toate antichizate, ajunge la 11.400 de lei (2.700 de euro).

Preturile sunt in continuare mari, cred clientii, care, spre deosebire de anul trecut, cand au cumparat din prima zi a expozitiei, analizeaza acum mult mai bine oferta. „Nu se gaseste mobilier modern din lemn masiv la preturi rezonabile", noteaza Dan T., vizitator in cadrul targului BIFE-TIMB, care se desfasoara in perioada 2-6 septembrie.

Pentru 2009, producatorii spun ca se cauta lemnul masiv, iar ca tendinta estetica, albul antichizat. Poate de aceea aproape jumatate din oferta este reprezentata de mobilier antic, lucrat manual, pictat sau cel care duce cu gandul la „vintage".

Preturile sunt insa pe masura. Compania La Bella Casa vinde o masuta de cafea cu insertii florare cu 2.500 de euro, o bancheta din aceeasi colectie cu 861 de euro si un semi-fotoliu tapitat, cu 387 de euro.

Dormitoarele de la aceeasi companii incep de la 1.400 de lei si ajung la 50-60 de mii de euro. „Prea scump", spun vizitatorii. 

Magazinul de antichitati pune la bataie o masa olandeza din secolul 18 de 50.000 de euro. Pentru cei care sunt interesati, insa, pretul este „negociabil", spune Rodica Carstescu, proprietarul companiei.

O alta tendinta - mobilierul si accesoriile bio. Un semineu ecologic, care functioneaza pe baza de bio-etanol si care nu produce niciun fel de miros, dar nici fum sau cenusa, se poate achizitiona cu 500 de euro pana la 3.000 de lei. In oferta mai sunt saltele bio sau mobilier cu finisaje ecologice.

„In ultimele doua luni avem comenzi la fel de mari ca si cele de anul trecut. A fost o problema in primele trei-patru luni, cand vanzarile au scazut cu 25-30%, dar acum a revenit si sunt chiar mai mari ca in 2008", explica un reprezentant al companiei FortisMob din Ploiesti, principalul furnizor al retelei Praktiker, care a rulat anul trecut aproape 7 mil. euro.

„Anul acesta vor creste comenzile, 25% din acestea mergand spre export, si vom rula 10-11 mil. euro", crede reprezentantul FortisMob.

Exista insa si ofertele extravagante, unde un fotoliu cu pietre Swarovski costa 2.200 de euro, iar un set de canapea cu fotolii din piele si ratan 7.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO