Eveniment

Productia de grau si rapita s-a prabusit. Doar porumbul si floarea-soarelui mai pot salva agricultura

Productia de grau si rapita s-a prabusit. Doar porumbul si floarea-soarelui mai pot salva agricultura
13.07.2009, 20:00 900

Ploile aproape zilnice din ultima perioada, grindina si furtunile au afectat culturile de toamna, productia estimata de agricultori ajungand la 3,5 mil. tone la grau si 400.000 de tone la rapita. Porumbul si floarea-soarelui „arata insa foarte bine", si deocamdata pare sa fie singurul lucru care ar putea echilibra anul acesta balanta cheltuieli - beneficii in favoarea producatorilor.
„In 2008, Romania a produs 800.000 de tone de rapita. Anul acesta, desi suprafetele sunt putin mai mari, cu mare noroc vom face 400.000 de tone. Scaderea este dramatica, de 50%, indiferent de ce spun autoritatile, pentru ca ploile nu au fost curate, a fost grindina, iar rapita s-a scuturat", a declarat pentru ZF Ioan Niculae, administratorul Interagro, care cultiva aproximativ 9.000 ha cu aceasta cultura si care spera sa produca de doua ori si jumatate peste media locala.
„Cand trebuia sa lege rapita si graul n-a plouat, acum cand trebuie sa recoltam, nu putem intra cu combina in camp din cauza noroaielor. Vom face aproape 20.000 de tone, productia medie la hectar ridicandu-se la 2,3 tone."
La pretul mediu actual, de circa 300 euro/ tona, valoarea productiei Interagro ajunge la sase mil. euro, in conditiile in care cheltuielile de productie ajung la aproximativ 4,5 mil. euro, la un buget de 500 de euro pe hectar.
„Cultura de rapita aduce pierderi, avem probleme cu costurile. Pana acum o tratam ca pe o buruiana, dar acum sunt sapte-opt tipuri de boli si daunatori, iar pentru a-i combate trebuie sa trecem si de cinci ori cu tratamente", spune Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding Fetesti, care a decis sa reduca la jumatate suprafata destinata rapitei in 2010, pana la 2.000 ha.
Dupa ce a recoltat 2.500 ha, cu productie de 2,2 t/ha, a venit grindina, iar acum recolteaza o tona la fiecare hectar. In aceasta situatie, la cheltuieli de 500 euro/ha, pierderile sunt de 200 de euro/ha. Suprafata totala cu rapita la nivel local a ajuns anul acesta la 450.000 ha.
Aceleasi probleme le intampina agricultorii si in cazul graului, a carui productie este estimata la jumatate fata de anul trecut, cand am recoltat 7 mil. tone. In statele Uniunii Europene, productia de grau de anul acesta este estimata la 135 mil. tone pe o suprafata de 25 mil. ha, ceea ce inseamna o productie medie la hectar de 5,4 tone, potrivit United States Department of Agriculture (USDA). Romania se plaseaza astfel la sfarsitul clasamentului, cu o productie de nici doua tone la hectar. Cu astfel de rezultate, recolta de porumb si floarea-soarelui din toamna ramane singura speranta a fermierilor.
Oficiali ai Ministerului Agriculturii spun ca ploile din ultima perioada au ajutat foarte mult, in prezent culturile prezentandu-se foarte bine. „Porumbul si floarea-soarelui sunt intr-o stare exceptionala", spune Daniel Botanoiu, directorul general pe politici agricole in cadrul ministerului. Chiar daca este mult prea devreme, deja s-au inaintat cifre asemanatoare cu cele de anul trecut, adica 7 mil. tone de porumb si aproape un milion de tone de floarea-soarelui.
Romania ocupa primul loc in topul tarilor din UE din punct de vedere al suprafetei cultivate cu porumb, detinand aproape 30% din suprafata totala de 8,6 milioane de hectare. O productie asemanatoare celei de anul trecut ar insemna insa o pondere de 12% din productia totala a UE, asta din cauza mediei la hectar de doar 3,5 tone, in conditiile in care media UE este de 6,5 tone, potrivit estimarilor USDA.
Statele Unite au cea mai mare suprafata cultivata cu porumb, de 31 mil. ha, iar la o productie medie de 9,6 tone/ha, dupa cum arata previziunile USDA pentru acest an, productia totala va ajunge la 300 mil. tone doar din aceasta cultura. Romania produce doar 2% din cantitatea obtinuta de SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO