Eveniment

Producţia industrială a crescut în primul semestru cu 7,7%

Autor: Emil Popescu - Mediafax

09.08.2011, 10:29 222


Producţia industrială a crescut în primul semestru, comparativ cuaceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută cu 7,5% şi caserie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şisezonalitate cu 7,7%,după ce în iunie indicatorii au fost în urcarefaţă de iunie 2010 dar sub cei din mai 2010.

În luna iunie, producţiaindustrială (serie brută) s-a redus faţă de mai cu 1,5%, din cauzascăderii tuturor sectoarelor industriale, respectiv producţia şifurnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aercondiţionat (-4,3%), industria extractivă (-4%) şi ceaprelucrătoare (-1%), se arată într-un comunicat al InstitutulNaţional de Statistică (INS).

"Pe marile grupe industriales-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri:industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,7%), industriaenergetică (-3,3%), industria bunurilor intermediare (-2,2%) şiindustria bunurilor de uz curent (-1,3%). Industria bunurilor decapital a crescut cu 0,5%", se arată într-un comunicat alINS.

Producţia industrială, serieajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,2%, din cauzascăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3%), industriei prelucrătoare(-2,2%) şi extractive (-1,7%).

Pe marile grupe industriales-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de uz curent(-3,8%), în industria energetică (-2,9%), în industria bunurilorintermediare (-2,1%) şi în industria bunurilor de folosinţăîndelungată (-1,6%). Industria bunurilor de capital a crescut cu0,3%.

Faţă de iunie 2010, producţiaindustrială (serie brută) a crescut în iunie cu 1%, după ceindustria extractivă a urcat cu 4,6%, producţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu3,7%, iar industria prelucrătoare cu 0,6%.

Pe marile grupe industriales-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare(+6,4%) şi în industria energetică (+4,8%) şi scăderi în industriabunurilor de uz curent (-5%), a bunurilor de capital (-2,2%) şi înindustria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zilelucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoaredin anul precedent, a crescut cu 3,2%, datorită creşterilorindustriei extractive (+5,7%), producţiei şi furnizării de energieelectrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,2%) şiindustriei prelucrătoare (+2,8%).

Pe marile grupe industriales-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare(+7,9%), în industria energetică (+5,8%), în industria bunurilor decapital (+3,5%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată(+1,3%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu2,2%.

În semestrul I 2011,comparativ cu semestrul I 2010, producţia industrială (serie brută)a fost mai mare cu 7,5%. Industria prelucrătoare a crescut cu 7,8%,industria extractivă cu 7,6% şi producţia şi furnizarea de energieelectrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu5,5%.

Pe marile grupe industriales-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: înindustria bunurilor intermediare (+14,8%), în industria bunurilorde folosinţă îndelungată (+7,7%), în industria bunurilor de capital(+6,1%), în industria energetică (+4,6%) şi în industria bunurilorde uz curent (+1,1%).

Producţia industrială, serieajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate a crescut cu 7,7% în primul semestru, comparativ cuianuarie-iunie 2010. Industria prelucrătoare a avansat cu 8,3%,industria extractivă cu 6,9%, iar producţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu5,4%.

Pe marile grupe industriales-au înregistrat următoarele creşteri în industria bunurilorintermediare (+14%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată(+8,5%), industria bunurilor de capital (+7,3%), industriaenergetică (+4,5%) şi industria bunurilor de uz curent(+1,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO