Eveniment

Producţia industrială iese din amorţeală: plus 3% la nouă luni

Producţia industrială iese din amorţeală: plus 3% la...

Autor: Iulian Anghel

11.11.2015, 00:06 389
Producţia industrială a crescut în primele nouă luni din 2015 cu 3% (serie brută) ca urmare a avansului industriei prelucrătoare cu 3,6% şi al producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 2,3%, însă rămâne încă departe de ritmul de creştere din 2013 şi 2014, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate ieri.

Revenirea unui ritm mai bun de creştere a industriei fusese anticipată acum două săptămâni în Barometrul Industrial (un sondaj în rândul managerilor din industrie) realizat de IRSOP şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), potrivit căruia în septembrie activitatea industrială a accelerat brusc, compa­rativ cu august, însă autorii studiului atrăgeau atenţia că este prea devreme să se vorbească de o reîncepere solidă a creşterii.

În semestrul întâi, industria a avut o contribuţie de 0,5% la creşterea eco­nomică de 3,8% (an/an). De asemenea, a contribuit cu 23% la formarea PIB. Prin urmare, având un aport atât de însemnat la formarea PIB, perturbarea activităţii în industrie ar avea efecte puternice asupra întregii economii.

Evoluţia pozitivă a exporturilor trebuie pusă în relaţie şi cu activitatea în industrie având în vedere ponderea foarte importantă a industriei în exporturi. În primele nouă luni din an România a exportat mărfuri în valoare de aproape 41 de miliarde de euro (+4,7%, an/an), maşinile şi echipa­mentele de transport reprezentând 44% din exporturi, în vreme ce şi alte produse manufacturate au avut o pon­dere de 33% din totalul exporturilor.

Una dintre explicaţiile avansului mai modest al industriei faţă de anii trecuţi este dată de reculul din industria extractivă, recul explicat de situaţia din pieţele internaţionale. Datele INS publicate ieri arată că industria extrac­tivă a scăzut cu 9,7% la nouă luni.

Potrivit sursei citate, în septembrie, producţia industrială (serie brută) a sporit faţă de august cu 25,5%, datorită industriei prelucrătoare (+29,7%) şi industriei extractive (+2,9%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,6%.

Pe serie brută, avansul producţiei industriale a fost de 1,2%,

Comparativ cu septembrie 2014, în septembrie curent producţia a urcat cu 3,9%, serie brută - pe fondul creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 6,2% şi a industriei prelucrătoare cu 4,3%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 13,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO