Eveniment

Productivitatea din industrie incepe sa incetineasca

10.10.2007, 19:08 15

Productivitatea muncii din industrie a crescut cu 9% in august (comparativ cu august 2006) si cu 10,6% in primele opt luni ale anului, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica. Cresterea de 9% din august este a treia in clasamentul celor mai modeste ritmuri de anul acesta, conform acelorasi date.
Ritmul de crestere al productivitatii a incetinit considerabil de la inceputul anului, spre deosebire de 2006, cand acesta a accelerat puternic.
Totusi, cresterea cumulata de la inceputul anului s-a pastrat peste 10%, aceasta avand insa sanse sa alunece sub acest prag, daca isi continua trendul inceput in primavara.
Pierderea de viteza a productivitatii muncii din industrie a cauzat printre altele si incetinirea de ansamblu a productiei industriale, pana la 6% in primele opt luni. Desi cresterea productiei ramane peste estimarea pentru intreg anul (5,8%, conform Comisiei Nationale de Prognoza), industria este si ea pe un trend de incetinire. De altfel, intreaga economie evolueaza anul acesta sub potential, cresterea dupa primul semestru fiind de 5,8%, fata de potentialul estimat la 6%.
In pofida incetinirii productivitatii, salariile au continuat sa creasca puternic anul acesta, marcand printre cele mai ridicate ritmuri din ultimii ani. In ultimele luni, salariul mediu net pe economie a crescut cu ritmuri de 20%-25% (exprimat in lei) si cu 35%-40% (exprimat in euro, datorita aprecierii leului fata de euro).
O crestere mult mai rapida a salariilor, comparativ cu castigul de productivitate, aduce in economie presiuni inflationiste, dupa cum a atras recent atentia guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In august, inflatia anualizata s-a apropiat de 5%, adica de plafonul permis de tinta de inflatie a BNR (4% plus sau minus un punct procentual).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO