Eveniment

Răspunsul campioanei României în tenis: Simona Halep va face apel la suspendarea de patru ani pentru încălcarea regulilor antidoping

Răspunsul campioanei României în tenis: Simona Halep...

Autor: Mediafax

12.09.2023, 19:23 29

Simona Halep, fost număr unu mondial, a declarat marţi că va face apel la cea mai înaltă instanţă sportivă împotriva deciziei Agenţiei Internaţionale de Integritate în Tenis (ITIA) de a o suspenda până în octombrie 2026 pentru două încălcări separate ale regulilor antidoping.

Fosta campioană de la Wimbledon şi de la Roland Garros, în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat, un stimulator de sânge interzis, la US Open, anul trecut.

Halep a declarat că "refuz să accept decizia lor (a ITIA) de suspendare de patru ani.

"Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi curăţa numele de aceste acuzaţii false şi a mă întoarce pe teren", a spus Halep într-o declaraţie pentru Reuters.

"Intenţionez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză".

ITIA a declarat anterior, marţi, că a ajuns la această concluzie pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe de sânge furnizate de Halep. Suspendarea ei este valabilă până la 6 octombrie 2026.

"Prima (acuzaţie) se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiţiei", a precizat ITIA într-un comunicat.

"A doua acuzaţie a fost legată de nereguli în paşaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep".

Halep neagă cu tărie că a luat cu bună ştiinţă roxadustat şi a declarat că are dovezi care arată că mici cantităţi de medicament împotriva anemiei au intrat în organismul ei dintr-un supliment licenţiat care a fost contaminat.

"Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă", a precizat ITIA.

ITIA a precizat că acuzaţia ABP a fost, de asemenea, menţinută, deoarece trei experţi independenţi au fost unanimi în privinţa faptului că "dopajul probabil" a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep.

"Volumul de probe pe care tribunalul le-a avut de luat în considerare atât în cazul roxadustatului, cât şi în cazul procedurii ABP a fost substanţial", a declarat Karen Moorhouse, CEO la ITIA.

Halep a acuzat anterior ITIA că a încercat să întârzie şi mai mult audierea sa la tribunalul independent pentru dopaj şi a spus că i s-a refuzat dreptul de a fi audiată.

Cu toate acestea, Moorhouse a declarat că ITIA a urmat procesele corespunzătoare, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping.

„Comisia a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise", a adăugat Moorhouse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO