Eveniment

Războiul nuclear al declaraţiilor a început: Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare. Preşedintele Vladimir Putin pune în alertă întreaga lume după un discurs fără precedent. Reacţia preşedintelui Statelor Unite: Ne vom asigura că, în orice eventualitate, suntem poziţionaţi adecvat pentru securitatea ţării noastre şi a aliaţilor

Rusia deţine cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase

Războiul nuclear al declaraţiilor a început: Rusia...
21.02.2023, 13:12 853

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi, în discursul său în faţa parlamentarilor, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.

"În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Putin, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de rachete şi bombardiere terestre şi submarine pentru a le lansa.

Rusia deţine cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, Rusia şi Statele Unite deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.


Preşedinţia SUA a anunţat, marţi, că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START).

"Menţinem disponibilitatea de a avea întâlniri cu Rusia pentru a discuta despre Tratat şi despre problemele de stabilitate nucleară, aşa cum a demonstrat recenta reuniune în Procesul P5. După cum am spus anterior, indiferent ce se întâmplă în lume, Statele Unite sunt pregătite să continue măsurile esenţiale pentru controlul armamentului", a afirmat marţi după-amiază un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională din cadrul Preşedinţiei SUA, potrivit postului de televiziune CNN. Procesul P5 se referă la contactele pentru reducerea riscurilor strategice între principalele puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa.

Anterior, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat decizia Moscovei de suspendare a Tratatului Noul START, dar a evocat disponibilitatea Washingtonului pentru negocieri în sensul reactivării Acordului. "Anunţul Rusiei că suspendă participarea la tratatul Noul START este profund nefericit şi iresponsabil. Vom urmări atent ce face Rusia la modul concret. Sigur că ne vom asigura că, în orice eventualitate, noi suntem poziţionaţi adecvat pentru securitatea ţării noastre şi a aliaţilor. Noi menţinem oricând disponibilitatea pentru discuţii cu Rusia în sensul limitării armelor strategice, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume sau în relaţiile bilaterale", a declarat Antony Blinken.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu Statele Unite. "Sunt nevoit să anunţ astăzi că Rusia suspendă participarea la Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic", a afirmat Vladimir Putin, denunţând atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. "Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele. Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă", a atras atenţia Putin.


Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenţionează să efectueze o vizită în Rusia în următoarele luni, pentru o întâlnire cu omologul său, Vladimir Putin, în contextul în care Beijingul a elaborat un plan de pace şi vrea contacte cu toate părţile pentru oprirea războiului din Ucraina.

Conform unor surse citate de publicaţia The Wall Street Journal, Xi Jinping intenţionează să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin în următoarele luni, în contextul în care liderul de la Kremlin continuă invazia în Ucraina şi se prezintă ca fiind oponentul unei ordini mondiale sub conducerea Statelor Unite.

Beijingul a semnalat că vrea să joace un rol mai activ în oprirea conflictului din Ucraina, iar sursele care au detalii despre planificarea vizitei lui Xi Jinping afirmă că deplasarea se înscrie în eforturile pentru contacte cu părţile implicate şi va permite reafirmarea apelurilor de a nu se ajunge la un conflict nuclear.

Naţiunile occidentale au exprimat scepticism în privinţa iniţiativei diplomatice a Chinei, prezentată vag săptămâna trecută, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, de Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez.

Aranjamentele vizitei în Rusia sunt în etapa preliminară, iar programul nu a fost definitivat, dar Xi Jinping s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin în aprilie sau mai.

"Noi vrem ca părţile să revină la masa negocierilor", a declarat Wang Yi cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o luni, la Budapesta, cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. "Vrem să colaborăm cu Ungaria şi cu alte ţări iubitoare de pace pentru a pune capăt actualului război" din Ucraina, a subliniat Wang Yi, înainte de a se deplasa la Moscova.


Vladimir Putin crede că Rusia poate produce totul pe cont propriu, aşa cum a făcut-o în perioada sovietică. În discursul său de marţi l-a invocat inclusiv pe Stalin. 

Putin a sugerat că Rusia poate produce arme şi echipamente mai bune decât Occidentul doar prin propria producţie industrială.

Putin spune că băncile ruseşti sunt stabile şi că Moscova nu are nevoie să împrumute bani suplimentari din străinătate.

El spune că inflaţia în Rusia va fi de 4% - mai mică decât în Occident.

"Nu trebuie să cerem bani din străinătate", a spus el.

El spune că ţara ar trebui "să nu repete greşelile trecutului" şi "nu ar trebui să încerce să îşi distrugă" propria economie.

El adaugă că Rusia are "tot" de ce are nevoie pentru a continua dezvoltarea ţării, susţinând că unele sectoare au crescut în dimensiune, dând ca exemplu piaţa imobiliară, precum şi sectorul agricol.

El spune că Occidentul este responsabil de prăbuşirea propriilor sectoare energetice prin sancţionarea companiilor şi persoanelor legate de Rusia. "Occidentul a început nu doar o agresiune militară şi informaţională, ci şi una economică. Dar nu au avut succes în niciunul dintre aceste domenii. Iniţiatorii acestor sancţiuni se pedepsesc pe ei înşişi, au provocat o creştere a preţurilor în propriile ţări, închideri de fabrici, prăbuşirea sectorului energetic."

El a spus că aceştia le spun în mod fals propriilor cetăţeni că Rusia este de vină.

"Toate sancţiunile sunt doar un mijloc, dar obiectivul este de a-i forţa pe cetăţenii noştri să sufere - aceasta este abordarea lor umanistă", spune el.

Nu au avut succes, iar guvernul a cheltuit 3 miliarde de ruble în măsuri de stabilizare a economiei, a spus Putin.

El spune că PIB-ul rusesc s-a redus cu 2,2%.

Firmele ruseşti şi-au reconstruit lanţurile de aprovizionare, iar Moscova construieşte noi sisteme de plată şi o nouă arhitectură financiară cu alte ţări, spune el.

În altă ordine de iddei, preşedintele rus a anunţat un fond special de stat pentru familiile ruşilor care au murit în război. "Înţeleg cât de greu este acum pentru soţiile, fiii, fiicele soldaţilor căzuţi la datorie, pentru părinţii lor, care au crescut apărători demni ai Patriei", a spus Putin în faţa parlamentarilor ruşi.

Rusia va continua să "implementeze cele mai recente tehnologii" pentru a-şi îmbunătăţi armata, a spus preşedintele rus, care a adăugat că unele tehnologii militare "depăşesc deja parametrii echipamentelor occidentale".

Preşedintele rus explică faptul că obiectivul ţării este de a "crea o producţie de masă" a acestor arme folosind propriul model de bază industrială şi ştiinţifică.

"Avem tradiţii foarte lungi în materie de producţie de arme şi de fabricare a armelor şi tot ce trebuie făcut pentru victorie", spune el.

Remarcile sale au fost întâmpinate cu aplauze din partea elitei ţării. În filmări apar şi membri ai parlamentului care par să fie somnoroşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO