Eveniment

Nu va fi recesiune în 2023, dar evoluţia PIB a încetinit substanţial. Nota de plată va veni în 2025. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul III faţă de T3 2022 cu doar 0,2% şi pe primele trei trimestre, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu doar 1,1%

Inflaţia generală a scăzut la 8,1% în octombrie, de la 8,8% în septembrie. Dar inflaţia alimentară se menţine foarte sus - rata medie a inflaţiei lunare la alimente a fost de 1,7%, faţă de 1,4% inflaţia totală. Şi asta în ciuda măsurilor guvernului care a redus marja adaosului comercial la comercianţi pentru  unele produse de bază.

Inflaţia generală a scăzut la 8,1% în octombrie, de la 8,8% în septembrie. Dar inflaţia alimentară se menţine foarte sus - rata medie a inflaţiei lunare la alimente a fost de 1,7%, faţă de 1,4% inflaţia totală. Şi asta în ciuda măsurilor guvernului care a redus marja adaosului comercial la comercianţi pentru unele produse de bază.

Autor: Iulian Anghel

19.11.2023, 11:31 2362

Asistăm, practic, la o stagnare şi este greu de crezut că economia poate face un salt puternic în T4 astfel încât să avem o creştere de măcar 2% pe întreg 2023.

Prognozele s-au redus pe măsură ce lunile au trecut. Dar datele INS publicate marţi (datele-semnal privind evoluţia PIB) arată o situaţie care i-a surprins pe economişti. Economia încetineşte peste anticipări. Avem un avans de doar 1,1% la nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trimestrul III din 2023, faţă de trimestrul III din 2022, a înregistrat o creştere de doar 0,2%. Creşterea la septembrie faţă de august a fost de 0,4%.

„Este limpede că avem o decelerare semnificativă a economiei. Dacă ne uităm la T3/2023 faţă de T3/2022, aveam, practic, o stagnare pentru că o creştere de 0,2%, este o creştere, dar nu o poţi numi cu mult entuziasm creştere”, spune Adrian Codir­laşu, vicepreşedinte al CFA România.

INS va publica, la 7 decembrie, detaliile despre PIB şi atunci vom şti mai clar ce a adus creşterea şi ce scăderea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO