Eveniment

Recolta a fost mai bună, dar valoarea producţiei agricole a scăzut în 2016 cu 2,7% faţă de anul precedent

Recolta a fost mai bună, dar valoarea producţiei...

Autor: Roana Rotaru

18.01.2017, 00:07 573

„Preţurile la cereale au scăzut foarte mult, dar am crescut din plusul de producţie şi reducerea costurilor“.

Valoarea totală a producţiei agricole a scăzut cu circa 2,7% în 2016 faţă de anul precedent, ajungând la 15 miliarde de euro, cu 413 milioane de euro mai puţin faţă de 2015, acesta fiind cel mai slab rezultat din ultimii patru ani, potrivit unor date estimative publicate de Eurostat.

Deşi recoltele au fost mai bogate în 2016 faţă de 2015 potrivit specialiştilor din piaţă, valoarea producţiei vegetale s-a menţinut de la un an la altul din cauza scăderii preţurilor cerealelor. Spre exemplu, în 2016 preţul grâului a scăzut cu circa 15% faţă de anul precedent, ajungând să se vândă vara trecută şi cu 0,5 lei pe kilogram, cel mai mic preţ din ultimii 10 ani, potrivit unei analize a ZF.

„Preţurile la cereale au scăzut enorm de mult în 2016. Cu toate aceste a fost un an bun pentru noi, an în care am reuşit să ne creştem vânzările din plusul de producţie şi din reducerea costurilor. Cu ce procent au crescut vânzările o să vă pot spune abia în martie, când terminăm blianţul”, a declarat pentru ZF Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricost, o companie care cultivă cereale pe o suprafaţă de 56.000 de hec­tare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO