Eveniment

”Regina a murit. Trăiască regele”. Regele Charles al III-lea, noul monarh. Ce se schimbă în Marea Britanie după moartea reginei. Care sunt următoarele etape şi ce urmează în viitorul imediat

”Regina a murit. Trăiască regele”. Regele Charles...

Autor: Dorin Oancea

09.09.2022, 08:29 828

În momentul în care regina a murit, tronul a trecut imediat şi fără ceremonie la moştenitor, Charles, fostul Prinţ de Wales. Există însă o serie de etape practice - şi tradiţionale - pe care acesta trebuie să le parcurgă pentru a fi încoronat rege.

Va fi cunoscut sub numele de Regele Carol al III-lea.

Aceasta a fost prima decizie a domniei noului rege. Ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George.

Nu este singurul care se confruntă cu o schimbare de titlu.

Deşi este moştenitor al tronului, prinţul William nu va deveni automat prinţ de Wales - acest titlu va trebui să îi fie conferit de tatăl său. El a moştenit titlul de Duce de Cornwall al tatălui său - William şi Kate sunt acum Duce şi Ducesă de Cornwall şi Cambridge.

Există, de asemenea, un nou titlu pentru soţia lui Charles, Camilla, care devine Regina Consort.

 

Ceremonii oficiale
Se aşteaptă ca Charles să fie proclamat oficial rege sâmbătă. Acest lucru se va întâmpla la Palatul St James din Londra, în faţa unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare.

Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat, un grup de parlamentari de rang înalt, foşti şi actuali, precum şi din unii înalţi funcţionari publici, înalţi comisari din Commonwealth şi din Lordul primar al Londrei.

Teoretic, peste 700 de persoane au dreptul de a participa, însă, având în vedere termenul scurt de notificare, este probabil ca numărul real să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Aderare din 1952, au participat aproximativ 200 de persoane.

În cadrul reuniunii, moartea reginei Elisabeta va fi anunţată de către Lordul Preşedinte al Consiliului Privat (în prezent parlamentarul Penny Mordaunt), iar o proclamaţie va fi citită cu voce tare.

Formularea proclamaţiei se poate schimba, dar, în mod tradiţional, laudă monarhul anterior şi se promite sprijin pentru noul monarh.

Această proclamaţie este apoi semnată de o serie de personalităţi de rang înalt, inclusiv de prim-ministru, de Arhiepiscopul de Canterbury şi de Lordul Cancelar.

Ca la toate aceste ceremonii, se va acorda atenţie la ceea ce ar fi putut fi modificat, adăugat sau actualizat, ca semn al unei noi ere.

 

Prima declaraţie a regelui
Regele participă la o a doua reuniune a Consiliului de Aderare, împreună cu Consiliul Privat. Aceasta nu este o "depunere a jurământului" la începutul domniei unui monarh britanic, în stilul altor şefi de stat, cum ar fi preşedintele SUA, ci este o declaraţie a noului rege şi - în conformitate cu o tradiţie care datează de la începutul secolului al XVIII-lea - acesta se va angaja să păstreze Biserica Scoţiei.

Apoi, o proclamaţie publică îl va declara pe Charles noul rege. Aceasta va fi făcută de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către un oficial cunoscut drept Garter King of Arms.

Acesta va striga: "God save the King" şi, pentru prima dată din 1952, imnul naţional va fi interpretat cu cuvintele "God Save the King".

Se vor trage salve de tun în Hyde Park, în Turnul Londrei şi de pe navele militare, iar proclamaţia care îl anunţă pe Charles ca rege va fi citită la Edinburgh, Cardiff şi Belfast.

 

Încoronarea
Punctul culminant simbolic al încoronării va fi încoronarea oficială. Din cauza pregătirilor necesare, este puţin probabil ca încoronarea să aibă loc la foarte scurt timp după aderarea lui Carol - Regina Elisabeta a succedat la tron în februarie 1952, dar nu a fost încoronată până în iunie 1953.

În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey - William Cuceritorul a fost primul monarh încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

Este o slujbă religioasă anglicană, oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury. În punctul culminant al ceremoniei, acesta va aşeza Coroana Sfântului Edward pe capul lui Charles - o coroană din aur masiv, datând din 1661.

Aceasta este piesa centrală a bijuteriilor coroanei din Turnul Londrei şi este purtată de monarh doar în momentul încoronării (nu în ultimul rând pentru că are o greutate de 2,23 kg).

Noul rege va face o declaraţie, iar în timpul ceremoniei el va primi globul şi sceptrul ca simboluri ale noului său rol, iar Arhiepiscopul de Canterbury îi va pune pe cap coroana din aur masiv.

Şeful Commonwealth-ului
Charles a devenit şeful Commonwealth-ului, o asociaţie care reuneşte 56 de ţări independente şi 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste ţări, precum şi pentru Regatul Unit, regele este şef de stat.

Aceste ţări, cunoscute sub numele de regatele Commonwealth-ului, sunt: Australia, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, Sfântul Cristofor şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincenţiu şi Grenadine, Noua Zeelandă, Insulele Solomon, Tuvalu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO