Eveniment

Remes se cearta cu sindicalistii pentru cresterea pretului la paine

Remes se cearta cu sindicalistii pentru cresterea pretului la paine

Potrivit sindicalistilor din industria alimentara, din toamna am putea plati cu 40% mai mult pentru o paine

23.07.2007, 18:24 18

Sindicalistii din industria alimentara avertizeaza ca preturile tuturor produselor alimentare autohtone vor creste, in aceasta toamna, cu aproximativ 35% din cauza secetei, iar painea se va scumpi cu 40 de procente. Cresterea se datoreaza in primul rand secetei si scaderii productiei romanesti, cauzate de lipsa materiilor prime autohtone.
De cealalta parte, o serie de analisti din industria bancara apreciaza ca pierderile din agricultura generate de seceta nu vor avea un impact major asupra cresterii economice, avand in vedere ponderea redusa in PIB, iar influenta asupra preturilor va fi limitata intrucat necesarul de produse poate fi asigurat de importuri, al caror pret scade pe fondul aprecierii leului.
"Din toamna vor creste preturile la materii prime si furaje cu pana la 35%", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA ).
Reprezentantii Guvernului neaga declaratiile sindicalistilor cu privire la cresterile preturilor la produsele din grau. "In fiecare an, asistam la un joc al anumitor manageri din sectorul morarit si panificatie, iar acest joc are doar o singura tinta: de a justifica deciziile care nu sunt fundamentate si dorinta de a creste profitul", a declarat ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes.
"In conditiile in care seceta persista, aceasta va influenta atat productia din toamna cat si preturile. Painea va fi clar mai scumpa cu aproape 40%," a mai spus Frumosu. Intr-o asemenea situatie cei mai avantajati vor fi importatorii. Sindicalistii prevad o crestere masiva a importurilor in acest an. "Consumul de produse alimentare realizate cu materii prime interne va fi de 30%, iar restul va fi din import. Se vor importa fie materiile prime, fie produsele finite", a mai precizat Frumosu. Este vorba de grau, porumb, floarea soarelui, legume si fructe, a mai spus acesta.
Pretul la grau a crescut cu 25 % in ultimele trei saptamani, pana la 0,55 - 0,58 de lei/kg. "Preturile au avansat cu 20 de procente la grau in ultima perioada si o sa continue sa creasca", aprecia, la randul sau, directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Francu.
"Incepand cu luna august intentionam sa marim treptat pretul painii cu intre 10% si 20%, aceste cresteri fiind conduse atat de pretul graului sau al fainii cat si de pretul utilitatilor", a declarat Alin Giurea, directorul general Pambac Bacau. Potrivit reprezentantului companiei, in luna august Pambac va creste cu 10 - 20% pretul painii .
Ministerul Agriculturii a prezentat saptamana trecuta o serie de date conform carora productia de grau si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane de tone. Informatiile au fost centralizate dupa finalizarea recoltarii pe o suprafata de 91% din terenurile cu aceste culturi.
"Nu cred ca daca productia este mai mica, preturile vor fi influentate. Completarea necesarului de consum se poate face prin importuri, iar preturile importurilor sunt influentate in sens pozitiv (in sensul scaderii acestora - n.r.) de leul in apreciere", a declarat Florian Libocor, analist pe probleme macroeconomice la BRD - Groupe Societe Generale.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a anuntat ca va propune Guvernului reducerea TVA la paine si intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale in domeniu, pentru a "stapani" cresterea pretului painii ca urmare a secetei.
Potrivit Ministerului Agriculturii, in 20 iunie erau afectate de seceta peste 60% din culturile de grau, secara, orz, orzoaica si rapita.
Saptamana viitoare vor avea loc intalniri intre reprezentantii Guvernului si cei ai Patronatului din sectorul panificatiei.
Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania, arata ca agricultura are o contributie mica in PIB, iar efectul de baza este prea redus pentru ca impactul pierderilor generate de seceta sa fie semnificativ. "Agricultura n-o sa mai aiba efecte importante asupra PIB. Mai degraba se vor vedea efectele pozitive, daca anul agricol este extraordinar", a spus Dascalu.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in crestere estimarile privind influenta pierderilor din agricultura asupra PIB, la 1%-1,5%, dupa ce anterior efectul fusese calculat la pana la 1%.

Bilantul caniculei
Temperaturile ridicate din ultimele zile au determinat decesul unui numar total de 15 persoane, dintre care sase cazuri au fost inregistrate in cursul zilei de sambata, 21 iulie, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Peste o mie de puncte de prim ajutor au fost infiintate de autoritati pe perioada caniculei.
Inspectia Muncii cere angajatorilor sa sisteze activitatile in aer liber intre orele 11.00 si 17.00
Programul institutiilor publice din Capitala a fost modificat pe perioada caniculei, programul cu publicul fiind suspendat intre orele 11.00 si 17.00.
Peste 1.500 de hectare de vegetatie uscata si miristi din 84 de localitati au fost afectate de incendii saptamana trecuta.
Ministerul Agriculturii intentioneaza sa elaboreze, in toamna acestui an, un fond de combatere a secetei, ca parte a unui program care include masuri de impadurire, pe 12% din suprafata tarii, intr-un interval de 15 ani.
Toate tarile din Europa de Est si din Balcani sunt afectate de canicula, meteorologii anuntand recorduri de temperatura si prognozand un nou val de caldura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO