Eveniment

Retineri in scandalul biletelor la ordin

14.07.2006, 20:21 74

Noua persoane - dintre care doi fosti politisti si un fost ofiter SRI - au fost retinute de procurorii DIICOT pentru crima organizata in legatura cu introducerea in tara a 178.000 de bilete la ordin emise de o banca falimentara din Statele Unite ale Americii.
Anchetatorii au stabilit ca, in 2004, Jovanovici Krunislav, Dumitru Sauer, Viorel Dumitrescu si Mihail Rotaru - ajutati si de alte persoane - ar fi introdus in tara 178.000 de bilete la ordin emise de o banca din Los Angeles, declarata in faliment inca din 1996, a anuntat Parchetul. Documentele au fost depozitate intr-o caseta de valori inchiriata la una dintre unitatile bancare din Bucuresti pentru obtinerea unor imprumuturi bancare prin incheierea unui contract de inchiriere a casetei de valori. Aceste operatiuni erau efectuate de Buran Bojneag, Gheorghe Badescu, Ion Paraschiv, Liviu Gorgonetu si Elena Polexe.
In februarie si martie 2005, Jovanovici Krunislav ar fi obtinut adeverinte de la banca din Bucuresti prin care se atesta depunerea unui numar de 20.327 de bilete la ordin in valoare de 40.654.000 $, cu scopul de a dovedi ca are bonitate bancara in relatiile cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv unitati bancare de la care solicita imprumuturi. Practic, cu acordul tacit si nelegal al unor functionari bancari, inculpatul ar fi obtinut mai multe asemenea adeverinte pe care le-ar fi folosit pentru a insela mai multe persoane.
Anchetatorii au stabilit ca acesta ar fi infiintat pe teritoriul Romaniei sapte firme fictive si ca ar fi folosit 30.000 de bilete la ordin false dintre cele obtinute de la banca americana pentru a le plasa in cazinouri din Elvetia, Germania si Austria.
In urma perchezitiilor efectuate la unitatea bancara din Bucuresti, precum si la domiciliile membrilor grupului, au fost identificate bilete la ordin falsificate in valoare de circa 50 de milioane de dolari.
Cei noua vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva sub acuzatiile de constituire a unui grup de crima organizata in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, fals de moneda sau alte valori si spalare bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO