Eveniment

Un român cotizează la sistemul public de pensii circa 652.000 de lei în 35 de ani de muncă, dar pensia cumulată pe care o primeşte ulterior nu ajunge nici la jumătate din sumă. De ce este sistemul public de pensii pe deficit? Ce spun Laurian Lungu, economist şi Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România:
Când cineva iese la pensie la 45 de ani – militar, poliţist – cu o pensie peste a celorlalţi, înseamnă că el nu mai contribuie vreme de 20 de ani la sistemul public de pensii, dar beneficiază de 20 de ani în plus la pensia la care nu a contribuit.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România: Când cineva iese la pensie la 45 de ani – militar, poliţist – cu o pensie peste a celorlalţi, înseamnă că el nu mai contribuie vreme de 20 de ani la sistemul public de pensii, dar beneficiază de 20 de ani în plus la pensia la care nu a contribuit.

Autor: Iulian Anghel, Ramona Cornea

07.10.2023, 12:30 3384

♦ Durata medie de viaţă a unui român este de circa 75 de ani, adică zece ani peste vârsta oficială de pensionare ♦ „Nu există un cont pentru fiecare. Banii se duc într-o găleată mare, care este bugetul. Din care sunt plătite investiţiile, achiziţia de bunuri şi servicii, desigur şi pensiile. Noi avem o problemă structurală cu bugetul.”

Un angajat român cotizează la sistemul de pensii circa 652.000 de lei în cei 35 de ani de activitate profesională ceruţi de lege. La final, pensia medie este de 40% - 50% din salariul pe care-l câştiga. Statisticile Eurostat arată că speranţa de viaţă medie în România este de circa 75 de ani, adică cu zece ani peste vârsta de pensionare, iar în aceşti ani pensionarul nu primeşte înapoi nici măcar jumătate din cât a cotizat toată viaţa la sistemul de pensii.

Aşadar, fiecare român cotizează la pensie 25% din salariu, dintre care 3,75% se distribuie la fondul de pensii private. Astfel, 21,25% din salariu se duce la sistemul public de pensii. Calculând pe baza unui salariu mediu brut de 7.300 lei, putem să spunem că se duc la sistemul public de pensii circa 1.550 de lei pe lună. Presupunând că un angajat se pensionează la limita de vârstă de 65 de ani, are cotizaţia de 35 de ani cerută de lege şi a avut salariul mediu pe economie din prezent, la sfârşitul vieţii profesionale totalul cotizat ar ajunge la aproape 652.000 de lei, adică puţin peste 131.000 de euro.

Pensia medie din România a ajuns la puţin peste 2.000 de lei în luna iulie a acestui an, iar dacă durata medie de viaţă după pensie este de 10 ani, el primeşte înapoi doar 240.000 lei, adică jumătate din suma cu care a contribuit. Atunci, de ce sistemul public de pensii este pe deficit?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO