Eveniment

România, cea mai puţin atractivă ţară din Uniunea Europeană pentru profesioniştii de top

România, cea mai puţin atractivă ţară din Uniunea...

Autor: Vlad Popescu

27.11.2013, 18:33 660

România se plasează pe locul 63 din 103 ţări, ultima poziţie în UE, într-un clasament al competitivităţii privind pre­gă­tirea şi atragerea de profesionişti de top şi dezvoltarea talentului pe piaţa for­ţei de muncă, devansată, printre altele, de Bulgaria, Kazahstan, Liban sau Azer­baidjan.

Competitivitatea României pentru forţa de muncă de valoare a fost evaluată în funcţie de aproximativ 70 de criterii pri­vind mediul de afaceri şi regle­men­ta­rea, deschiderea economiei faţă de străi­nătate, imigranţi şi minorităţi, edu­caţie, protecţie socială, calitatea vieţii, sănătate, productivitate, prezenţa profe­sioniştior cu înaltă pregătire şi inovare, potrivit unui raport realizat de şcoala de business Insead, Human Capital Leader­ship Institute din Singapore şi Adecco.

România reuşeşte să se plaseze pe primul loc în lume în ceea ce priveşte accesul femeilor la piaţa forţei de muncă.

Pe de altă parte, taxele trag România în jos în ceea ce priveşte competitivitatea forţei de muncă. Astfel, România este pe penultimul loc în lume la capitolul amploarea şi efectul taxării asupra angajaţilor.

Totodată, România nu este prea atractivă pentru profesioniştii din străi­nătate, ocupând locul 91 din 103 ţări.

Elveţia ocupă primul loc şi se impune la toate categoriile faţă de celelalte economii dezvoltate, urmată de Singa­pore, Danemarca, Suedia, Luxem­burg, Olanda, Marea Britanie, Finlanda, Statele Unite şi Islanda. Germania, cea mai mare economie europeană, se găseşte pe locul 16, iar Franţa pe 20.

În Europa Centrală şi de Est, cel mai bine plasată este Austria, pe locul 14, ur­mată de Cehia (22), Estonia (23), Slo­venia (25), Muntenegru (26), Slovacia (27), Letonia (30), Polonia (32), Lituania (39), Ungaria (40), Bulgaria (43), Croaţia (45), Rusia (51), Macedonia (52), România (63), Ucraina (66) şi Republica Moldova (68).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO