Eveniment

România, dată peste cap de ger şi viscol. Doar retailerii spun au avut parte de al doilea Crăciun

România, dată peste cap de ger şi viscol. Doar retailerii spun au avut parte de al doilea Crăciun

România, dată peste cap de ger şi viscol. Doar retailerii spun au avut parte de al doilea Crăciun

Autor: Cristina Rosca, Mirabela Tiron

06.02.2012, 00:06 929

România înfruntă temperaturi extreme, sud-estul ţării fiind blocat de viscol. Şcolile sunt închise, zeci de drumuri sunt blocate, o parte din cursele aeriene interne au fost anulate. Hotelierii de la munte afirmă că mulţi clienţi şi-au anulat rezervările, în timp ce există şi companii din industrie care au probleme.

Schimbul trei de vineri de la fabrica Dacia a fost anulat pentru că angajaţii nu au putut ajunge la timp, ceea ce înseamnă un minus de 5 milioane de euro în vânzările companiei.

În retail însă, ameninţarea de ger şi vreme rea i-a mânat pe consumatori în magazine să îşi facă provizii. Cozile ce se întindeau pe câţiva zeci de metri şi coşurile pline au dublat în unele cazuri vânzările magazinelor. Rafturile se goleau pe măsură ce erau alimentate.

"Vânzările celor trei magazine din Bucureşti (Cora Lujerului, Pantelimon şi Sun Plaza, n.red.) au crescut cu 100, 130 şi respectiv 140% în zilele de joi şi vineri comparativ cu aceeaşi perioadă din săptămâna anterioară. Şi în magazinele din ţară am simţit o creştere a vânzărilor, însă în Capitală avansul este mai puternic", spune Ana Maria Florea, reprezentantul de marketing şi PR al Cora. Cora vinde printr-un singur magazin, de la Lujerului, de 100 milioane de euro pe an. Ea spune că oamenii s-au panicat şi au venit în hipermarketuri să îşi facă provizii. Cozile se întindeau până la jumătatea magazinului.

"Oamenii au cumpărat ce puteau stoca, de la conserve la lapte, ouă, carne şi paste. În principal alimente de bază. Vânzările au mers mai bine decât de Crăciun. Vedeam cum rafturile se goleau pe măsură ce erau alimentate", explică ea.

De asemenea, retailerul Profi anunţă că după prima informare referitoare la căderile de zăpadă, coşul zilnic al clienţilor a crescut cu 20% în valoare.

"Mai mult, joi am avut cu 10.000 mai mulţi cumpărători decât miercuri în toată reţea­ua", spune Gaetan Pacton, director opera­ţional PROFI Rom Food, compania care operează lanţul de 108 magazine.

Oamenii au început astfel să îşi umple iarăşi coşurile ca în perioadele de boom când consumul creştea şi cu peste 10%.

În ultimii trei ani de criză economică consumul a intrat pe o pantă descendentă, iar românii au fost tot mai reticenţi în a cheltui.

Anul trecut consumul a scăzut cu peste 3% potrivit datelor INSSE, dar în ultimul trimestru şi-a revenit. În decembrie vânzările din retail au fost cu 3% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Încă de joi apăruseseră fel şi fel de zvonuri potrivit cărora urmează codul roşu, dar nu le-am dat prea mare importanţă, aşa că m-am dus la cumpărături ca într-o zi normală. Spre marea mea surpriză însă, toţi oamenii din zona Piaţa Muncii auziseră şi ei aceste zvonuri, aşa că au luat cu asalt Mega Image-ul din zonă pentru a-şi face provizii. Coada era de la case, printre rafturi, până în spatele magazinului. Nu am mai văzut vreodată aşa ceva, nici măcar de sărbători. Am întrebat-o pe doamna de la casă dacă este ceva obişnuit şi mi-a spus că nu, că toată lumea îşi face provizii pentru gerul care va urma", spune Georgiana (27 de ani).

În urmă cu circa o săptămână prima ninsoare puternică a blocat pe drumurile din toată ţara mai multe camioane cu fructe şi legume. În momentul în care acestea au ajuns în magazine erau deja îngheţate. Pentru a nu se repeta situaţia retailerii au luat măsuri de prevenire.

Astfel, la finalul săptămânii trecute Sorana Georgia, directorul executiv al reţelei de magazine Billa, spunea că pentru a preveni repetarea unei situaţii de acest gen a încercat să devanseze o parte din livrări, iar platforma de distribuţie de la Brazi lucrează în regim non-stop.

Mai mult, a suplimentat volumul de produse necesare supravieţuirii şi pe cel al legumelor şi fructelor. Ea spunea atunci că rămâne de văzut dacă furnizorii vor putea livra la timp şi în cantităţile cerute.

"Împreună cu partenerii noştri de logistică am făcut stocuri speciale pentru a ne asigura că în aceste condiţii clienţii noştri vor fi serviţi cât se poate de bine", spune şi Gaetan Pacton, director operaţional PROFI Rom Food, compania care operează lanţul de magazine.

La rândul lor, producătorii spun că au primit mai multe comenzi decât în mod normal, însă se tem că dacă va continua să ningă, vor apărea probleme la livrare.

"Unii clienţi au suplimentat comenzile. Pentru anumite produse cererea a crescut chiar cu 30%", spune Raul Ciurtin, directorul general al producătorului de lactate Albalact, fără a da însă exemple de produse.

El mai spune că pentru moment nu a avut probleme cu livrările, însă dacă vremea va continua să fie la fel ca în weekend anumite zone ar putea fi dificil de aprovizionat, cum este exemplul judeţului Constanţa.

Tot exemplul judeţului Constanţa îl dă şi Sorin Minea, acţionarul producătorului de mezeluri Angst. "Am simţit o creştere a numărului de comenzi, însă cu excepţia Bucureştiului am avut dificultăţi în a livra. Astfel, în judeţul Constanţa s-au anulat unele din livrările noastre. Este posibil însă ca localnicii să fi făcut în conti­nuare livrări." Mi­nea mai spune că a simţit o creştere a vânzărilor şi în cazul reţelei de magazine Angst, însă nu oferă cifre.

Angst a semnat un parteneriat cu retailerul francez Carrefour pentru deschiderea mai mai multor magazine în franciză. În cadrul acestui parteneriat, Carrefour este fran­cizorul, iar Angst este francizatul. Ma­gazinele Angst transformate se numesc Carrefour Market-Angst. Cele două companii intenţionează să transforme în acest fel întreaga reţea de 24 de magazine din Bucureşti a producătorului de mezeluri până la sfârşitul anului.

Meteorologii au emis, duminică, un cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru Bucureşti şi 19 judeţe, unde până miercuri dimineaţă va ninge viscolit, viteza vântului va depăşi la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, alte 17 judeţe fiind avertizate cu cod galben. Carrefour, Metro şi celelalte reţelele din comerţul modern nu au răspuns sau spun că nu au date despre weekend-ul trecut.

Gerul a lăsat pensiunile şi restaurantele de la munte fără clienţi

Nicoleta Neacşu, proprietara pensiunii Rafael din Predeal, care are şase camere, susţine că din cauza avertizărilor meteo toate cele şase rezervări pe care le avea pentru weekend au fost anulate de turişti.

"Este deja al doilea weekend când turiştii sună să îşi anuleze rezervările pentru camere din cauza avertizărilor meteo transmise la televizor. Acest lucru ne afectează foarte mult business-ul, mai ales că perioada de iarnă este cea mai importantă pentru noi", a declarat Nicoleta Neacşu.

Ea a mai spus că dacă se va întâmpla la fel şi weekend-ul viitor, businessul pe februarie poate fi compromis. "A fost mai rău decât în timpul săptămânii. Pe pârtie erau foarte puţini turişti, deci dacă vorbim de închirierea echipamentelor de schi, pot spune că am avut foarte puţine cereri", a declarat Neacşu, care deţine şi un magazin cu echipamente de iarnă.

Şi George Brebenel, proprietarul pensiunii La Rotonde din Predeal, susţine că, deşi a fost zăpadă din abundenţă, niciuna din cele 15 camere nu s-a ocupat în weekend.

"Trecea chiar şi o oră până când apărea o maşină pe stradă şi asta din cauza vremii: a bătut foarte tare vântul, oamenii s-au speriat. Cine să mai iasă din casă pe vremea asta?", a spus el.

Noemi Hagan, purtătoarea de cuvânt a agenţiei de turism Eximtur din Cluj, care vinde în special vacanţe interne, susţine că vremea nefavorabilă afectează orice achiziţie de pachet turistic de tip last-minute. Ea nu precizat cu cât a scăzut cererea pentru sejururile la munte în această perioadă.

"Pârtia era aproape goală, la restaurantul în care am mâncat erau doar două mese ocupate", spune Alexandra D, 28 de ani, care şi-a petrecut weekend-ul la Predeal.

Drumuri închise, trenuri şi câteva avioane anulate

Ieri, peste 250 de localităţi din 16 judeţe erau afectate din cauza vremii, 37 erau izolate rutier şi feroviar, 203 nealimentate total sau parţial cu energie electrică, 19 drumuri naţionale şi A2 Bucureşti-Lehliu închise, iar 73 de drumuri judeţene blocate, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Potrivit datelor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), un miliard de euro a alocat statul pentru întreţinerea drumurilor în 2008-2012, din care un sfert au fost plătiţi către companiile ce au câştigat aceste contracte.

Trei linii de cale ferată erau ieri închise şi 42 de trenuri de călători, din cele 1.947 prevăzute să circule, au fost anulate din cauza vremii nefavorabile, potrivit Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Toate aeroporturile din ţară au rămas deschise traficului aerian, însă în unele cazuri avioanele au înregistrat întârzieri la decolare din cauza operaţiunilor de degivrare. Pe cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă (Otopeni), compania aeriană de stat Tarom şi-a anulat ieri zborurile din Bucureşti spre Timişoara şi Cluj-Napoca, potrivit datelor de pe site-ul aeroportului.

Cine are camioane goale acum îşi poate dubla tariful pe cursă

Drumarii, dar şi transportatorii trebuie să profite de orice pauză de viscol sau ninsoare, potrivit lui Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), primii pentru a curăţa şi debloca drumurile, iar ceilalţi pentru a transporta marfa la destinaţie. "Rafturile din magazine şi hipermarketuri nu sunt aprovizionate cu TIR-urile, ci de operatorii de logistică de pe platformele din apropierea Bucureştiului. Aceste depozite sunt aprovizionate de către camioane, astfel încât există un decalaj între întârzierea transporturilor de marfă şi ajungerea acestora pe rafturile magazinelor", a spus Augustin Hagiu.

El a subliniat că în condiţiile în care săptămâna trecută camioanele au putut circula, depozitele au fost aprovizionate, dar abia la mijlocul acestei săptămâni se va putea discuta de o problemă cu aprovizionarea în cazul în care camioanele nu vor ajunge la timp.

Drumurile blocate ar putea fi şi o sursă de profit pentru transportatori, dar numai dacă dispun de camioane goale şi în zone fără drumuri blocate.

"În acest moment cine dispune de camioane goale poate cere şi de două ori tariful deoarece există foarte puţine cazuri în această situaţie, cererea depăşind capacitatea actuală. Astfel de situaţii pot exista însă numai dacă transportatorul respectiv are şi noroc de vreme bună în acea zonă, dar în acest moment putem spune că peste 90% din camioane sunt pline", a spus Hagiu.

Dacia a "pierdut" 460 de maşini prin oprirea schimbului trei cauzată de drumurile blocate

Uzina Automobile Dacia a oprit vineri schimbul trei, care trebuia să intre în tură la ora 23.00, întrucât autobuzele nu au mai putut ajunge la navetişti din cauza drumurilor blocate de zăpadă. În cazul în care condiţiile meteo nu se vor înrăutăţi, activitatea va fi reluată luni, de la ora 6.00.

În condiţiile în care la Dacia se produc pe zi aproape 1.400 de maşini, prin oprirea schimbului trei de vineri uzina a "pierdut" 460 de maşini, în valoare de 5,5 mil. euro.

Potrivit oficialilor Dacia exporturile de automobile încă nu au fost afectate de vremea nefavorabilă de săptămâna trecută, dar situaţia exactă va fi evaluată luni.

În prezent aproximativ 90% din producţia uzinei Dacia pleacă la export, atât pe calea rutieră cu ajutorul camioanelor pe Valea Oltului, dar şi cu trenul atât spre Constanţa pentru a fi ulterior încărcate pe vapor, cât şi spre Timişoara spre Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO