Eveniment

Romania se intoarce la situatia de acum trei luni

Romania se intoarce la situatia de acum trei luni. Boc are mari sanse sa preia guvernarea
17.12.2009, 00:00 27

Presedintele Traian Basescu va anunta numele premieruluidesemnat astazi la ora 10. Potrivit unor surse din PD-L, delegatiapartidului prezenta la negocieri urma sa-l propuna din nou pe sefulpartidului drept premier, desi lui Emil Boc i s-a pus eticheta de"terminat politic" dupa ce a fost demis de Parlament prin motiunede cenzura in 13 octombrie.

Boc a asigurat de atunci interimatul Guvernului in cea maiinstabila perioada politica a ultimilor ani.

Daca va fi confirmat de catre Parlament, Boc va fi primulpremier care nu va putea invoca "greaua mostenire", de vreme ce ela tinut fraiele guvernarii in ultimul an de zile.

El a fost validat premier al Aliantei PD-L-PSD in 22 decembrie2008, iar sedinta pentru reinvestirea lui ar putea avea loc in 23decembrie 2009, potrivit unor surse parlamentare. Premieruldesemnat Liviu Negoita si-a depus ieri mandatul.

Basescu a invitat PSD-ul sa participe la un Guvern de uniunenationala in timpul discutiilor pe care le-a avut ieri cu MirceaGeoana.

"Mi-as dori mult ca Marian Sarbu sa fie din nou ministrulmuncii, daca partidul (PSD - n.r.) va fi de acord. Imi cer scuzedaca am facut propunerea ca o surpriza, dar este o dovada deincredere in om. La fel cum l-am girat pe Ciolos si pe Ungureanu,la fel l-as putea gira si pe Marian Sarbu", a spus Traian Basescuin timpul consultarilor cu Mircea Geoana.

Dacian Ciolos a fost numit comisar european al agriculturii, iarRazvan Ungureanu, sef al Serviciului de Informatii Externe. Ambiiau fost membri ai PNL, iar Traian Basescu le-a sustinutcandidaturile la aceste functii.

Primul obiectiv: bugetul

Principalul obiectiv al guvernului sau si primul test dupainvestitura va fi trecerea rapida a bugetului de stat prinParlament, conditie specificata in ultimele luni si dereprezentantii FMI. In prezent, Boc are sprijinul parlamentarilorsai, ai UDMR, minoritatilor nationale si independentilor, care iiasigura cel putin trei voturi in plus fata de parlamentarii PSD siPNL care au ramas in opozitie.

PNL: "Nu" categoric lui Basescu

Daca pana ieri la pranz, Basescu spunea ca spera ca PNL sa sealature in cele din urma PD-L pentru a asigura o guvernare dedreapta, singura care in opinia sa ar putea sa scoata tara dincriza, dupa-amiaza presedintele liberalilor Crin Antonescu, care acondus delegatia liberalilor la negocieri, i-a spus raspicat capartidul sau nu va participa la guvernare, atata vreme cat PNL nuva da premierul sau premierul nu va fi un independent.

"Convingerea mea este ca nu ne vreti in opozitie si nici laputere, dar daca aveti incredere in noi sa participam la guvernare,nu vad de ce v-ar deranja sa avem noi primul-ministru", l-aintrebat Antonescu pe Basescu, dand tonul unui schimb de replicicare a amintit de retorica campaniei electorale.

Basescu i-a spus lui Antonescu ca nu mai are niciun intereselectoral in viitor, ca nu va mai candida niciodata.

"Nu mai am obiective politice, sunt la capat de cursa, dacavreti sa intelegeti acest lucru bine, daca nu, nu", a spus Basescu.Dupa finalizarea discutiilor, Antonescu a spus jurnalistilor ca PNLar putea da votul de investitura noului Guvern, daca acesta va aveaun program bun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO