Eveniment

Românii care lucrează în străinătate iau „în mână“, în medie, 19.000 de euro pe an, cât salariul mediu din Spania

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

13.06.2014, 00:06 2406

Un român plecat la muncă în străinătate câştigă în medie 19.000 de euro net anual (1.600 de euro lunar) din care 2.000 de euro îi trimite în România. Paradoxal, transferurile de bani ale românilor care lucrează în SUA sunt mai mari decât cele din Spania, unde lucrează cei mai mulţi români. Motivul este că cei care muncesc în Statele Unite au o calificare mai bună şi salarii mai mari, a spus ieri economistul-şef al BNR Valentin Lazea, la o conferinţă despre transferurile bancare în ţară ale românilor plecaţi la muncă în străinătate, organizată la Institutul Bancar Român.

Peste 2,5 milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate şi fac, când nu sunt supracalificaţi, muncile cele mai grele şi mai prost plătite. Cei 19.000 de euro cât ia „în mână“ în medie un muncitor român care lucrează în străinătate înseamnă însă un salariu mediu net în Spania. În SUA, un salariu mediu net este de 3.600 de dolari (2.600 de euro), lucru care susţine datele studiului citat de Lazea.

Dan Lufkin, un antre­prenor american şi fon­datorul Fundaţiei Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie, a spus că ro­mânul care munceşte în străinătate este puternic, curajos, are iniţiativă şi munceşte pentru a trimite bani familiei de acasă.

El a precizat că ro­mânul plecat în străi­nătate cheltuie din salariul anual 9.000 de euro pentru consumul zilnic, iar restul îi foloseşte pentru alte cheltuieli.

Dan Lufkin a participat la conferinţa organizată de Institutul Bancar Român alături de Lazea şi de secretarul de stat al Ministerului Finanţelor Publice Gyorgy Attila şi de vicepreşedintele CEC Bank Mirela Iovu.

Lazea a spus că în ultima perioadă volumul transferurilor băneşti ale românilor plecaţi să muncească în străinătate a devenit mai mare decât volumul investiţiilor directe nete ale nerezidenţilor în România.

În anul 2008 românii plecaţi la muncă în străinătate trimiteau înapoi în ţară aproximativ şase miliarde de euro, dar după criză transferurile acestora s-au stabilizat în jurul a trei miliarde de euro anual.

Lazea a adăugat că există trei tipuri de emigranţi români: primul tip este reprezentat de cei care aleg să muncească în ţările mediteraneene şi care au calificare mai slabă şi prin urmare salarii mai mici şi vor să se întoarcă acasă întrucât nu au condiţii pentru a munci.

În a doua categorie intră cei care emigrează în Franţa, Marea Britanie şi Germania şi care au sau nu dorinţa de a se întoarce acasă, iar ultima categorie este reprezentată de cei care emigrează în SUA şi de regulă pleacă definitiv. Cei care lucrează în Statele Unite trimit bani în ţară doar pentru a-şi ajuta rudele.

Anul trecut românii din Italia au trimis cei mai mulţi bani în ţară, urmaţi de cei din Germania şi SUA.

Secretarul de stat al Ministerului Finanţelor Publice Gyorgy Attila a explicat că românii din străinătate nu apelează la canale oficiale pentru a-şi trimite banii şi prin urmare foarte multe tranzacţii nu sunt fiscalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO