Eveniment

Românii trimit mai puţini bani în România decât valoarea investiţiilor străine directe

Românii trimit mai puţini bani în România decât...

Autor: Răzvan Botea

10.04.2023, 08:00 956

Angajaţii români din străinătate au trimis în România 4,4 mld. de euro în 2022, mai puţin de jumătate faţă de valoarea investiţiilor străine directe în România (ISD), conform datelor furnizate pentru ZF de Banca Naţională a României (BNR).

Spre comparaţie, în 2011, românii trimiteau în ţară 6 mld. de euro şi investitorii străini aducea în România doar 1,7 mld. de euro. Într-o primă fază, comentează cifrele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a plecat în străinătate câte un membru al familiei, care trimitea bani cu regularitate acasă. Apoi, o parte dintre cei care au plecat şi-au adus familia în ţara în care sunt şi astfel au încetat să mai trimită bani.

„Probabil că va fi o tendinţă la un moment dat de scădere (a remiterilor din străinătate – n. red.). Mulţi dintre cei care au plecat în străinătate şi-au luat familiile cu ei, au făcut investiţii acolo. A fost o primă fază în care a plecat un membru al familiei şi tri­mi­tea bani cu regu­laritate. Acum probabil că este şi o fază în care o parte şi-au reîn­tregit familia acolo. Poate fi şi asta o explicaţie”, comentează datele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

Sunt cunoscute vilele goale de prin satele româneşti construite de români plecaţi în străinătate care nu s-au mai întors. Sate întregi din zonele mai sărace s-au depopulat şi cei plecaţi au ridicat case în locul de baştină, însă nu s-au mai întors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO