Eveniment

Românii vor plăti pentru case şi terenuri taxe mai mari în 2013

Românii vor plăti pentru case şi terenuri taxe mai mari în 2013

Autor: Claudia Medrega

04.10.2012, 00:08 899

Impozitele pentru case şi terenuri vor fi majorate anul viitor, alături de alte taxe locale, bugetele locale urmând să încaseze venituri suplimentare anuale de aproximativ ju­mătate de miliard de lei, în următorii trei ani. Această creştere este determinată de majorarea valorilor impozabile cu 16%.

Impozitele şi taxele locale, valorile impozabile şi amen­zile sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare, conform Codului fiscal. Precedenta actualizare data din 2009, când majorarea datorată armonizării cu inflaţia a fost de 20,49%, spune Mihaela Mitroi, partner consultanţă fiscală, PwC.

Procentul de 16% cu care vor fi majorate impozitele locale reprezintă rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012. "Comparativ cu restul statelor europene, nivelul veniturilor din impozite şi taxele locale din România se situează în media europeană de 0,7% din PIB, dar sensibil mai ridicat faţă de cel din alte state din Europa Centrală şi de Est - în Cehia 0,2% din PIB, în Bulgaria 0,3%, Slovacia 0,4%, Ungaria 0,3%", explică Mitroi.

Deşi majorarea taxelor locale este justificată, românii ajung să plătească de două ori ineficienţa aparatului de stat, spune Gabriel Sincu, partener Mazars. "Principial, trebuie să subliniem că o bună parte din această inflaţie de 16% a fost generată de creşterea TVA de la 19% la 24%, precum şi de creşterea de accize de care am avut parte în fiecare an ca urmare a obligaţiei de a ne alinia la nivelul din UE", spune Sincu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO