Eveniment

Romgaz a importat mai multe gaze, 40% din producţie s-a dus la marii consumatori

05.08.2010, 23:52 21

Romgaz, singurul producător de gaze naturale care se află înportofoliul statului român, spune că în prima jumătate a anului aimportat mai multe gaze din Rusia, la un preţ dublu faţă de cel dinproducţia internă, în contextul în care compania îi alimentează demai bine de un an pe marii consumatori, cum ar fi grupul Interagro,controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, numai cu gaze dinproducţia proprie.

"În primul semestru din 2010, 37% din gazele comercializate deRomgaz au fost livrate către consumatorii întreruptibili", spunreprezentanţii companiei.

În mai anul trecut, guvernul a luat o măsură de sprijinire aindustriei locale prin alimentarea marilor consumatori exclusiv cugaze din producţia internă, măsură care va mai dura până în lunaoctombrie a acestui an. În mod normal, orice consumator din Româniaconsumă gaze la un preţ de coş în care intră într-un anumit procentşi gazele ruseşti, al căror preţ este de două ori mai marecomparativ cu cel recomandat de Autoritatea Naţională deReglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru cei doi producătorilocali, Petrom şi Romgaz. Prin reducerea costurilor de achiziţie agazului, consumatorii întreruptibili şi-au modificat semnificativcosturile, lucru care a avut un impact benefic asuprabussinesurilor. Prin consumator întreruptibil se înţelege acelconsumator care acceptă reducerea consumului până la oprire înscopul asigurării protecţiei aprovizionării consumatorilor casniciîn anumite situaţii. O astfel de situaţie a fost iarna foarte greade anul acesta.

Practic, în contextul în care Romgaz dă o mare parte din ceea ceproduce către această categorie de consumatori, pentru satisfacereacererii provenite din alte părţi, inclusiv populaţia, companiatrebuie să importe mai mult.

Printre cei mai mari consumatori de gaze naturale sunt cei dinindustria chimică, iar dintre aceştia grupul Interagro este cel maiimportant, acesta cumpărându-şi toate cantităţile de gaze de careare nevoie exclusiv de la Romgaz. Pe lista abonaţilor la gazeleRomgaz se mai numără şi Azomureş.

În ciuda acestui ajutor acordat de statul român, Ioan Niculae,proprietarul Interagro, a declarat recent că vrea să-şi muteafacerile în Bulgaria, motivându-şi decizia prin faptul că "s-asăturat de măsurile luate de Guvern şi de faptul că simte oagresiune fantastică a serviciilor secrete". Declaraţia lui Niculaea fost comentată chiar şi de către preşedintele Traian Băsescuîntr-un interviu difuzat la postul public de televiziune.

"Trebuie să ai un tupeu extraordinar să faci astfel deafirmaţii. Bine, domnule Niculae, dar de câţi ani primeşti gaze lapreţ mai mic, nu ţi-e ruşine? Te duci cu tot cu gaze ieftine înBulgaria? Acolo o să plăteşti 380 de dolari pe metrul cub", a spusBăsescu. Replica lui Nicolae a fost, conform Hotnews, că decizia dea-şi muta afacerile în Bulgaria nu are legătură cu impozitele dinRomânia, ci cu prigoana împotriva afaceriştilor români de care sefac vinovate serviciile secrete.

Într-un interviu acordat ZF la mijlocul acestei săptămâni,ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus că această facilitatepentru marii consumatori nu va fi prelungită dincolo de octombrie2010.

Faptul că alimentarea cu gaze ieftine a marilor consumatori ducela creşterea importurilor scumpe din Rusia este prezentat şi înraportul semestrial al Petrom, celălalt mare producător local degaze.

"Cota medie de import în al doilea trimestru din 2010 a fost de22%, cu un maxim de 30% în aprilie, iar în aceeaşi perioadă din2009 a fost de 18%, cu un maxim de 22% în aprilie şi mai. Aceastăcotă a fost neobişnuit de mare, ţinând cont de consumul care esteîn continuare redus din cauza faptului că o mare parte din gazulintern este absorbit de consumatorii întreruptibili, de companiilede îngrăşăminte chimice. De fapt, cota mare de import are un impactdoar asupra casnicilor şi a consumatorilor care nu au statutul deîntreruptibil", spun reprezentanţii Petrom, companie al căreiprofit a crescut de patru ori în primul semestru, până la 1,5 mld.lei (366,8 mil. euro).

Circa 20% din toate gazele care s-au consumat anul trecut înRomânia s-au dus spre industria chimică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO