Eveniment

Romgaz se lupta cu gigantii energetici pentru Fantanele

29.09.2008, 20:03 100

Electrocentrale Bucuresti (Elcen) a primit opt documente de precalificare in vederea asocierii pentru realizarea unui nou grup de productie a energiei electrice pe platforma centralei de la Fantanele, judetul Mures.
Producatorul local de gaze naturale Romgaz Medias, Edison (Italia), GdF-Suez (Franta), E.ON Kraftwerke (Germania), Verbund (Austria), CEZ Romania, Unit Investment (Olanda) si Slovnaft (Slovacia) sunt cele opt companii interesate de o investitie impreuna cu Elcen.
O parte din aceste companii, respectiv E.ON, GDF Suez, Edison, CEZ, Verbund si Slovnaft s-au inscris, la finele saptamanii trecute, si la licitatia Elcen pentru construirea unei unitati de producere a energiei electrice la CET Progresu Bucuresti.
"Nu putem spune acum ce capacitate va avea noul grup de la Fantanele. Vom afla acest lucru dupa ce vom alcatui lista finala a investitorilor in urma analizei documentelor de precalificare", au declarat reprezentantii companiei.
Centrala de la Fantanele are o capacitate instalata de 250 de MW, dar potrivit reprezentantilor Elcen aceasta nu mai functioneaza de aproape zece ani, in timp ce unitatea de productie CET Progresu functioneaza prin intermediul a patru grupuri de cate 50 de MW.
Daca se va decide realizarea unor grupuri cu aceeasi capacitate pe ambele amplasamente, valoarea cumulata a investitiilor ar putea ajunge la circa 450 de milioane de euro.
Elcen este filiala a companiei Termoelectrica, detinuta de stat, prin Ministerul Economiei si Finantelor, si administreaza cinci centrale electrotermice din Bucuresti, care totalizeaza 1.108 MW, prin care asigura electricitate si energie termica pentru majoritatea populatiei din Capitala. In plus, compania opereaza cate o centrala in Constanta si Iernut, in judetul Mures.
In afara de aceste doua unitati ale Elcen, tot pe segmentul producerii de energie din surse termo au mai fost finalizate trei licitatii din cele patru organizate de Termoelectrica. Astfel, in vara acestui an a fost stabilita asocierea dintre Enel (Italia) si E.ON Kraftwerke pentru constructia unui grup nou de 800 MW pe platforma centralei de la Braila, investitie in valoare de 1 miliard de euro.
Recent, au fost anuntati castigatorii licitatiilor privind constructia a doua noi grupuri de cate 400 MW la termocentralele de la Galati si Borzesti.
Astfel, CEZ va investi intr-un greenfiled la Galati circa 400 milioane de euro, in timp ce Electrabel (Belgia) va aloca o suma similara pentru o unitate de 400 MW la Borzesti. Potrivit autoritatilor, in curand va fi anuntat si castigatorul licitatiei privind construirea unui nou grup la Doicesti, favorit in aceasta cursa fiind grupul rus Mechel.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO