Eveniment

Rompetrol: Avem nevoie de o cantitate dubla de emisii poluante

28.07.2008, 18:31 61

Rompetrol, companie controlata de grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, a actionat in instanta Guvernul, din cauza cantitatii insuficiente de emisii poluante (CO2) alocate pentru rafinaria Petromidia, care va avea nevoie de 1,3 milioane de tone de dioxid de carbon in urmatorii doi-trei ani, dublu fata de cantitatea primita in prezent, potrivit reprezentantilor companiei. Primul termen de judecata a fost stabilit pentru 11 septembrie.
Compania a depasit anul trecut cu peste 30.000 de tone cota de CO2 alocata de guvern.
"Inainte de a lua decizia de actionare in instanta am facut toate demersurile pentru a ajunge la o intelegere cu Ministerul Economiei. Cotele de dioxid de cabon alocate pentru Rompetrol au fost calculate in perioada 2000 -2004, cand rafinaria Petromidia lucra la 40% din capacitate. Guvernul ar trebui sa reconfigureze cotele de emisii poluante alocate catre producatorii industriali, pentru ca in ultimii patru ani multe dintre platformele industriale au fost inchise", afirma oficialii Rompetrol.
Conform unor intelegeri dintre state privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, fiecarei tari i se aloca o cantitate anuala de emisii de CO2, care este impartita de catre statul respectiv producatorilor de CO2. Pana in 2009 - 2010, capacitatea de rafinare a Petromidia va ajunge la 5,3 milioane de tone de titei, in crestere cu 50% fata de 3,5 milioane de tone de titei cat a fost anul trecut.
"Compania a primit in 2007 o cota de 760.000 tone de dioxid de carbon, la o capacitate de rafinare de 3,5 milioane tone de titei anual, in timp ce Petrobrazi (cea mai mare rafinarie a Petrom - n. r.), cu 4,5 milioane tone de titei rafinat anual, a primit 1,6 milioane tone", spun reprezentantii Rompetrol. Pentru 2008 cota de emisii poluante alocata Petromidia a scazut cu 10%, pana la circa 690.000 de tone, in conditiile in care compania va rafina 3,8 milioane de tone de titei. "In 2007 am depasit cota de emisii alocata cu 30.660 de tone, insa suntem intr-un proces continuu de majorare a capacitatii de rafinare si anul acesta am avea nevoie de un milion de tone de CO2", explica oficialii Rompetrol.
Costul de achizitionare a unui certificat de pe piata se ridica la circa 35 de euro/document (echivalentul unei tone de CO2). Comisia Europeana (CE) a redus, in octombrie a anului trecut, cu 20,7% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon alocate industriei romanesti pentru perioada 2008 - 2012, de la 95,7 milioane de certificate, cat solicitase statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de certificate. Totodata, CE a diminuat cu 10% plafonul emisiilor pentru 2007, de la 83,9 milioane certificate, numar stabilit de autoritatile romane prin planul national de alocare, la 74,8 milioane certificate.
Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene, la sfarsitul anului trecut, sa anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota de emisii poluante, invocand depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii, insa decizia CE ramane valabila pana la hotararea instantei. Guvernul s-a conformat hotararii Comisiei si a redus cota emisiilor poluante, fara a renunta la solicitarea adresata Tribunalului Comunitatilor Europene.
Valoarea penalitatii pentru depasirea unei tone de dioxid de carbon (CO2) este de 100 euro/certificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO