Eveniment

Salariatii din comert sunt cei mai productivi si cei mai profitabili din economie

Salariatii din comert sunt cei mai productivi si cei mai profitabili din economie
18.11.2008, 20:29 53

Productivitatea unui salariat din sectorul comertului, adica raportul dintre cifra de afaceri si numarul de salariati, a fost in 2007 de circa 98.000 de euro, fata de o productivitate medie pe toate companiile din Romania de circa 53.000 de euro.

De asemenea, profitul pe salariat a fost in 2007 de 3.600 de euro in comert, fata de 3.000 euro profitul mediu pe salariat pe toata economia.
Datele INS date ieri publicitatii arata ca in intreprinderile din Romania, private sau de stat, cu capital majoritar strain sau autohton, lucrau in 2007, in medie, peste 4,3 milioane de salariati. Cu cei circa un milion de angajati din administratia publica, aparare, sanatate si invatamant, numarul total de salariati a fost in 2007 de 5,3 milioane. Conform buletinului statistic lunar al INS, in economie lucreaza circa 4,7 milioane de salariati, dar acolo nu sunt cuprinsi salariatii din companiile cu mai putin de 4 angajati. Cei 4,3 milioane de salariati lucrau in 2007 in circa 500.000 de companii, adica totalul firmelor din Romania.
Acestea au avut o cifra de afaceri de 231 mld. euro in 2007 si au obtinut un profit brut de circa 13 miliarde de euro. Ca urmare, profitabilitatea medie a unei companii romanesti este de circa 5,6%. Cea mai buna marja de profit au avut-o in 2007 companiile de constructii, de circa 7,7%, iar cea mai proasta cele din comert, de circa 3,8%. Totusi, cea mai mare productivitate si cei mai profitabili sunt angajatii din constructii pentru ca sunt mai putin raportati la cifra de afaceri rulata.
Numarul de salariati din firmele de servicii si comert reprezinta 48% din cei 4,3 milioane de angajati si creeaza 45% din totalul profitului brut realizat de intreprinderi in 2007.
Industria a avut o pondere de 43% din profitul brut obtinut pe intreaga economie, iar constructiile de 11%.
Sectorul serviciilor, incluzand activitatea de comert, a sustinut anul trecut 58% din cresterea produsului intern brut (PIB), ceea ce explica noile date INS privind numarul de salariati, cifra de afaceri, investitiile brute, profitul brut, la nivelul de aproximativ jumatate din total, considera analistii Grupului de Economie Aplicata (GEA).
"Exista un echilibru intre contributia la cresterea PIB a unui sector si numarul de salariati sau cifra de afaceri din acel sector. Daca ponderea angajatilor din comert si servicii era cu mult mai mica decat contributia serviciilor la cresterea PIB, asta ar fi insemnat fie o productivitate extraordinara, fie preturi mari in sectorul serviciilor", a explicat Liviu Voinea, director de cercetare GEA. Sectorul industriei este pe locul doi in datele INS in ceea ce priveste numarul de salariati, cifra de afaceri, investitii brute, valoarea adaugata bruta, profitul brut, dupa sectorul de servicii si comert.
In industrie, numarul de angajati a ajuns anul trecut la 1,7 milioane, insemnand 39% din total. Acestia creeaza 43% din totalul profitului la nivel national, adica 5,6 miliarde euro. Desi acesti indicatori ce caracterizeaza sectorul industriei, exprimati ca pondere in total depasesc 30%, contributia sectorului industriei la cresterea PIB a fost in 2007 de doar 20%.
In acelasi timp, sectorul constructiilor a contribuit la cresterea PIB cu 40%, in timp ce datele privind numarul de angajati sau cifra de afaceri claseaza constructiile pe ultimul loc intre sectoare, cu cele mai mici ponderi in total, de sub 20%. Diferenta vine din faptul ca celelalte sectoare, precum industria si serviciile, inglobeaza o parte din activitatea de constructii, prin investitii in sedii, explica Liviu Voinea. Practic, domeniul constructiilor, ca resursa a PIB, cuprinde investitiile in toate cladirile, chiar daca unele dintre ele au avut ca scop activitatea de servicii sau industrie. Clasificarea INS pe sectoare privind datele cu numarul de angajati sau cifra de afaceri este realizata in functie de obiectul principal de activitate al firmelor. Numarul de salariati in constructii a ajuns anul trecut la peste 500.000, cifra de afaceri pe sector a fost de 19,8 mld. euro, iar profitul de peste 1,5 miliarde euro.
Institutul National de Statistica a publicat si numarul de intreprinderi din fiecare industrie in parte. Din totalul de 499.857 firme care erau inregistrate la sfarsitul anului trecut, cele mai multe aveau ca obiect de activitate comertul si serviciile, cu o pondere cumulata de 78% din numarul total de firme. Liviu Voinea precizeaza insa ca numarul de firme nu e relevant pentru a caracteriza dimensiunea unui sector din economie, in conditiile in care sunt firme cu un singur angajat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO