Eveniment

Salariile au crescut cu 19% de la căderea Lehman Brothers, însă angajaţii români sunt mai săraci decât în 2008

Salariile au crescut cu 19% de la căderea Lehman Brothers, însă angajaţii români sunt mai săraci decât în 2008

Autor: Adelina Mihai

07.11.2012, 00:07 1345

Salariul mediu net pe economie a ajuns în septembrie la aproape 1.540 de lei, în creştere cu 19% faţă de acum patru ani, însă în termeni reali angajaţii români câştigă mai puţin decât la momentul falimentului băncii de investiţii Lehman Brothers (care a marcat începutul crizei financiare globale), din cauza deprecierii leului în faţa euro şi a creşterii mai accelerate a inflaţiei din toată această perioadă.

Astfel, un angajat care primea 3.700 de lei (echivalentul a 1.000 de euro) în 2008 şi care a beneficiat de o creştere salarială medie de 19% până în prezent câştigă, în euro, cu 3% mai puţin, luând în considerare deprecierea cursului de schimb. Dacă pe lângă cursul de schimb se adaugă şi impactul inflaţiei (de 23% cumulat din 2009 până în prezent), rezultă că, de fapt, un angajat care câştiga în septembrie 2008 un salariu echivalent cu 1.000 de euro a pierdut un sfert din venit până în septembrie 2012, deşi angajatorii au operat creşteri salariale în această perioadă.

Statisticile arată că angajaţii din IT au fost singurii care au beneficiat de creşteri salariale semnificative de la începutul crizei, având în vedere că salariul mediu net în acest domeniu depăşeşte 3.700 de lei (fiind de 2,5 ori mai mare decât salariul mediu pe economie), după ce în ultimii trei-patru ani acesta a crescut cu mai bine de 40%, cu mult peste inflaţie.

"Criza a fost cumva benefică pentru angajaţii din domeniul IT, care au substituit bancherii în ceea ce priveşte nivelul salarial şi creşterile salariale. Diferenţele de creşteri salariale resimţite de angajaţi sunt efecte normale ale perioadelor de criză, în care doar unele sectoare înregistrează creşteri. Creşterea competitivităţii din domeniul IT la nivel global şi natura acestui sector au determinat companiile din acest domeniu să ofere salarii tot mai mari angajaţilor", este de părere economistul Laurian Lungu, care conduce firma de cercetare şi analiză în domeniul economic Macroanalitica. Tot de creşteri salariale semnificative în perioada crizei au avut parte şi angajaţii din comerţ, agricultură şi industrie, ale căror creşteri salariale au depăşit 25% în ultimii patru ani.

"În mod normal, în economiile dezvoltate, creşterile salariale medii sunt cu 2- 3% peste nivelul inflaţiei. Este dificil de spus dacă în următoarea perioadă creşterile salariale vor depăşi inflaţia, însă cei care se angajează în prezent nu mai pun atât de mult accentul pe beneficiile acordate de angajator, cât pe obţinerea unui venit stabil", a mai spus Laurian Lungu.

Studiile salariale realizate pe piaţa locală arată că multinaţionalele din sectorul IT&C au făcut anul acesta creşteri salariale medii de 5,6%, cele din domeniul producţiei de 5,8%, iar cele din domeniul telecomunicaţiilor de 5%, la o inflaţie estimată de 5- 6%.

"Dacă scădem nivelul inflaţiei, rezultă o creştere salarială reală de până la un punct procentual resimţită de angajaţii români. Pe de altă parte, această situaţie este extrem de întâlnită la nivel internaţional: în SUA, creşterile salariale au fost de 3%, la o inflaţie de 2,3%; în Franţa, creşterile salariale au fost de 2,7% la o inflaţie de 2,4%, iar în Germania creşterile au fost de 2,8% la o inflaţie de 2,3%. În statele dezvoltate din Europa această situaţie este comună de ani de zile. Inflaţia nu a fost atât de mare, dar creşterile salariale nu au depăşit niciodată 3-4% în aceste state pentru că sunt economii mature în care salturile salariale nu au fost niciodată semnificave", a spus Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al gigantului cu activităţi în resurse umane Mercer. Anual, Mercer realizează un studiu salarial în care este inclusă şi România, la care participă peste 150 de multinaţionale cu prezenţă pe piaţa locală.

"Singura ţară în care situaţia este diferită este China, unde anul acesta au fost creşteri salariale de 9,3% şi o inflaţie de 3,3%", a mai spus Oana Datki.

Pentru 2013, companiile locale au fost mai prudente decât anul acesta în bugetarea creşterilor salariale pe care le vor primi angajaţii, nivelul estimat fiind de maximum 5,5%.

"Doar angajaţii performanţi au resimţit creşterile salariale reale în anii de criză, pentru că, din 2009 încoace, companiile nu au mai acordat creşteri salariale uniforme, ci individual, deşi creşterea totală medie a fost de 5 -6 % pe an, raportată la total buget salarii. Astfel, dacă unii angajaţi nu au avut deloc majorări salariale, alţii au primit poate creşteri de 3 - 4%, în timp ce angajaţii performanţi au avut creşteri salariale anuale de 10-11%", a mai spus Oana Datki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO