Eveniment

Salariile au crescut peste medie în auto şi în industrie. Bancherii mai au de aşteptat încă doi ani pentru creşteri salariale masive

Salariile au crescut peste medie în auto şi în industrie. Bancherii mai au de aşteptat încă doi ani pentru creşteri salariale masive

Autor: Adelina Mihai

28.09.2011, 00:08 1030

Salariile angajaţilor din companiile private au crescut cu 5,1% anul acesta, deşi angajatorii estimau la începutul anului că vor efectua majorări salariale în cuantum de 6,8%, arată rezultatele studiului salarial şi de beneficii PayWell România 2011, realizat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

Cele mai mari creşteri salariale s-au făcut în 2011 în sectorul auto, de 8,9% (faţă de 4,9% în 2010) şi în domeniul producţiei industriale, unde angajaţii au primit salarii mai mari cu 7,2% (cu 3% mai mult decât anul trecut). Spre exemplu, cei 13.500 de angajaţi ai Automobile Dacia au beneficiat de o majorare salarială de 11% anul acesta, potrivit informaţiilor furnizate de companie. Pe de altă parte, angajaţii din retail şi din bănci au avut parte, pentru cel de-al doilea an la rând, de cele mai mici creşteri salariale - de 2,4%, respectiv 2,9%.

"Creşterile salariale din domeniul bancar s-au temperat din 2009 încoace, pentru că majoritatea băncilor de pe piaţa locală sunt străine şi de aceea inerţia a fost şi mai mare. Majorările salariale care s-au acordat în această perioadă au fost pe baza unor aprobări anterioare. În continuare băncile sunt în contracţie din toate punctele de vedere şi nu cred că se vor mai face creşteri salariale masive cel puţin în următorii doi ani", a spus Nevenca Doca, directorul de resurse umane al Băncii Transilvania (BT), care are peste 6.000 de angajaţi. Ea a mai precizat că în cadrul BT s-au făcut creşteri salariale anul acesta, cu o valoare aproximativă cât cea a nivelului inflaţiei, după ce în ultimii doi ani angajaţii nu au beneficiat de majorări salariale.

Anul trecut companiile au majorat salariile angajaţilor cu 4,3%, ceea ce înseamnă că nici anul trecut şi nici anul acesta angajaţii nu au resimţit creşterile salariale reale, având în vedere că în ultimul an inflaţia medie a fost în jurul valorii de 6%. Studiul PwC este realizat pe un eşantion de peste 150 de companii din nouă sectoare economice.

"Creşterea salarială medie efectuată anul acesta se va situa cel mai probabil la acelaşi nivel cu rata inflaţiei. Se remarcă faptul că sectoarele în care funcţionează contracte colective de muncă ce leagă evoluţia salarială de nivelul inflaţiei în anul anterior, aşa cum sunt sectorul industrial şi cel de producţie auto, au fost cele care au oferit şi cele mai mari creşteri salariale în 2011", a spus Peter de Ruiter, partener şi liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO