Eveniment

Salariul unui muncitor necalificat luxemburghez este cat salariile a 10 romani

Salariul unui muncitor necalificat luxemburghez este cat salariile a 10 romani
20.09.2009, 23:42 1299

Salariul minim pe economie din Romania a inregistrat cel maiputernic ritm de crestere din Europa in ultimii 10 ani, avansand deaproape sase ori.
In anul 2000, romanii erau cel mai prost platiti din Europa, cu unsalariu minim de 25 de euro, mai mic decat al bulgarilor, undeminimul era de 38 de euro. Intre timp, salariul minim in Romania aavansat cu pro­cente generoase, in special in primii ani de dupa2000, cand a urcat cu pana la 73% anual. Cu toate acestea, salariulminim din Romania, de 600 de lei in prezent (153 de euro), nu areusit sa recupereze decalajul fata de alte economii europene si ne plaseaza pe penultimul loc inEuropa, dupa bulgari, care au un minim brut de 123 de euro lunar.Cel mai ridicat nivel al salariului minim din Uniunea Europeana seinregistreaza in Luxemburg (1.642 euro), Irlanda (1.462 de euro) siBelgia (1.387 de euro).
Cu toate acestea, diferentele intre nivelul salarial minim dinRomania si cel din Luxemburg, spre exemplu, s-au mai estompat. Dacain urma cu 10 ani, luxemburghezii aveau un salariu minim de 47 deori mai mare decat romanii, in prezent, din salariul unui muncitordin Luxemburg ar putea fi platiti 10 muncitori romani.
Salariul minim ar urma sa creasca anul viitor pana la 705 lei (170de euro, la un curs de 4,2 lei pentru un euro), potrivit ultimelordiscutii pe legea salarizarii unitare din sistemul bugetar, insa nua fost luata inca o decizie finala in acest sens.
In vreme ce sindicatele care reprezinta cei 1,4 milioane desalariati din sectorul bugetar au facut presiuni pentru majorareasalariului minim incepand cu 1 ianuarie 2010, angajatorii dinmediul privat con­sidera ca nu este momentul potrivit pentrucresteri. "O majorare cu 17% a salariului minim ar pune o presiuneuriasa pe costuri, in conditiile in care noi ne luptam sa tinembugetele cat mai jos si sa nu dam oameni afara", spune directorulde HR al unei multinationale de pe piata locala, care a dorit saisi pastreze anonimatul.
Cresterea salariului minim ar afecta in primul rand companiile careangajeaza muncitori necalificati, cei care sunt platiti la nivelulminim al salariului pe economie. Pe de alta parte, crestereaminimului de la 600 de lei la 705 lei ar antrena o crestere incascada a tuturor salariilor minime ale angajatilor in functie denivelul de studii.
Spre exemplu, coeficientul minim de salarizare pentru angajatii custudii superioare este 2, ceea ce inseamna ca salariul minim alunui absolvent de facultate va fi dublu fata de salariul minim brutpe economie si ar putea ajunge anul viitor la 1.410 lei, fata de1.200 de lei cat este in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO