Eveniment

Sănătatea, un lux: preţul medicamentelor a crescut într-un mod şocant cu 21% în august faţă de iulie, conform INS. Numai medicamentele mai lipseau să dea peste cap inflaţia

Sănătatea, un lux: preţul medicamentelor a crescut...

Autor: Mirabela Tiron

15.09.2023, 00:07 734

România este pe primul loc în UE la rata mortalităţii pe afecţiuni ce pot fi tratate şi locul trei la rata mortalităţii pe boli ce pot fi prevenite, potrivit Eurostat.

Pacienţii trebuie să scoată din buzunar tot mai mulţi bani pentru a avea acces la tratamentul recomandat de medic, în condiţiile în care preţul medicamentelor a crescut cu 20,7% într-o singură lună, în august faţă de iulie, aşa cum arată datele recente de la Institutul Naţional de Statistică privind inflaţia şi evoluţia preţurilor de consum.

Medicamentele reprezintă categoria de produse cu cea mai mare creştere raportată pe indicatorii de preţ din august faţă de luna anterioară. Avansul este dublu faţă de nivelul inflaţiei, spre comparaţie. „Accesul pacienţilor la medicamente este dezastruos. Pe toate categoriile de vârstă ale pacienţilor şi pe toate segmentele de afecţiuni o ducem rău. Avem politici dezastruoase în sănătate şi lipsa asta de măsuri afectează sănătatea publică şi noi zicem că este un atentat la siguranţa naţională. Se încalcă Constituţia când vorbim de exemplu de sănătatea copiilor, care trebuie să aibă acces gratuit la tratament“, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici şi al Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO