Eveniment

Sansa Romaniei in criza: subdezvoltarea pietei de capital

Sansa Romaniei in criza: subdezvoltarea pietei de capital

Click pentru imaginea marita

18.09.2008, 19:46 50

Majoritatea opiniilor converg spre concluzia ca Romania este afectata, dar nu in mod direct si nu in aceeasi masura ca alte tari care aveau o expunere mai mare pe ipotecarele subprime.

"Este limpede ca aceasta criza din Statele Unite afecteaza intreaga lume. Este o criza care se raspandeste. Cu o viteza mai mare sau mai mica, asta depinde de expunerea pe care o are fiecare tara pe piata americana, dar se raspandeste. Pentru America, aceasta criza inseamna o corectie, mai ales daca ne gandim la piata imobiliara. Dupa interventia statului la AIG, Fannie Mae, Freddie Mac, sau interventia din martie in preluarea Bear Stearns, asistam la formarea unui alt tip de relatie dintre stat si mediul privat. Aceasta va conduce la o noua reglementare a politicii guvernamentale, la o redefinire a regulilor. Vom asista la o redefinire a numarului de banci din sistemul international, unele vor fuziona, altele vor disparea. Se va redesena o noua harta a sistemului financiar global", a comentat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Romania este si ea legata de criza de pe pietele externe, nu putem spune ca e izolata, neafectata, dar nu este implicata direct. Sistemul bancar roman inca este solid, din moment ce bancile-mama nu au avut expunere mare pe America. Dar criza de lichiditati la nivel global persista, si este o nervozitate pentru fiecare in a-si gasi locul in acest context. Astfel, fluxurile financiare catre Romania se vor diminua si va incetini de asemenea creditarea, consumul si implicit cresterea economica", a spus Tanasescu.

"Pietele au reactionat foarte dur la aceste schimbari. Ceea ce s-a intamplat la Moscova are o dubla explicatie. Pe langa neincrederea investitorilor, asa cum comenteaza si analistii straini, prabusirea bursei a venit si ca urmare a razboiului cu Georgia si a exodului de fluxuri financiare. Statul a trebuit sa intervina pentru a stopa aceasta hemoragie. In orice caz, asistam la o turbulenta globala", a mai spus fostul ministru de finante al PSD. El afirma ca o incetinire a cresterii economice ar fi de dorit.

"Dupa parerea mea, e chiar indicat ca avansul economiei sa se corecteze pana la o crestere de 5% sau 6%. Dar asta depinde si de noul Guvern, de programul cu care va veni. Exista o expectatie ca fundamentele economice sa se consolideze. De exemplu, o incetinire a ritmului de creditare va conduce la o diminuare a deficitului de cont curent, care este la un nivel foarte ridicat, de 14% din PIB. Desigur, politica fiscala va trebui sa fie prudenta, corelata cu politicile monetare. Acesta este de fapt un raspuns responsabil in aceasta situatie: politicile publice trebuie sa fie mai prudente, sa nu constituie un plus de risc fata de riscurile deja existente", a spus Tanasescu. Ar trebui sa intervina statul?

"In ce priveste interventia BNR in sistemul bancar, guvernatorul declara, acum cateva luni, ca in eventualitatea in care unele socuri externe se vor produce in sistemul bancar romanesc, Banca Centrala va pune la dispozitie lichiditati. Dar aceste socuri nu s-au produs, deocamdata nu e cazul ca statul sa intervina", a explicat Tanasescu.

Cum ii va afecta pe romani - consumatori sau manageri, care trebuie sa faca bugetul pe 2009? "Se vor produce schimbari majore la nivelul managementului corporatist. Regulile din America vor fi mai restrictive, Europa va prelua aceste reguli, astfel incat anumite riscuri sa fie diminuate. Managerii vor fi mai prudenti. Concluzia la care se ajunge: 'Atentie! Nu trebuie sa te uiti doar la profit, ci si la modul in care generezi acest profit'. Nu exista sfaturi generale pentru cum vor trebui sa procedeze companiile in alcatuirea bugetului pe 2009. Dar cred ca toti se vor uita cu un ochi mai atent la venituri si la cheltuieli, si cu un ochi mai atent la sursele de finantare viitoare", a mai spus Tanasescu.

Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata, afirma ca actuala criza este o lectie buna.

"Criza de pe pietele externe ar putea afecta, dar nu imediat, lichiditatile bancilor locale, in conditiile in care bancile-mama din Europa nu ar mai putea acorda finantari, ca urmare a expunerii pe piata americana. Dar ar fi cazuri izolate. Mai degraba, putem invata o lectie foarte clara despre riscurile acestor investitii financiare si despre faptul ca nu ne putem bate joc de economiile populatiei. De aceea, pilonul II de pensii obligatorii trebuie sa aiba un randament minim garantat pentru ca, dupa doua sau cinci crize, sa nu ne trezim ca nu mai avem bani de pensie. Noi am tot spus asta de un an de zile, dar contextul actual e o dovada in plus asupra a ceea ce s-ar putea intampla", a spus Voinea. "In cazul in care una din bancile locale ar avea probleme de lichiditate, cred ca BNR ar trebui sa intervina. Cat despre o prabusire a bursei, nu cred ca e cazul sa ne gandim la masurile luate de Moscova", a mai spus el.

Profesorul de economie Daniel Daianu spune ca a avertizat asupra posibilitatii unei crize majore.

"Daca va uitati in ZF-ul de acum un an, am spus ca va veni necazul unei crize majore ce va afecta si Romania. Nu cred ca vom avea o aterizare dura a economiei, dar nu cred nici pe cei care spun ca Romania e pe o insula, neafectata de crizele externe. Cand apele se umfla, toate barcile urca, cand apele coboara, toate barcile cad. Incetinirea activitatii economice pe plan international ne afecteaza din mai multe motive. In primul rand, noi exportam in Europa 70% din total, deci vor scadea exporturile. In plus, s-a diminuat in unele situatii chiar la zero apetitul pentru risc al investitorilor, strainii isi retrag capitalul din Romania. Alt motiv e cresterea costului creditarii, intreprinderile vor beneficia mai greu de finantare. In acelasi timp, si bancile vor fi mai prudente la acordarea de credite. Sa nu uitam ca avansul economiei romanesti a fost sutinut multi ani de consum, nu de investitii", a comentat Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante, actual eurodeputat PNL in Parlamentul European.

Daianu crede ca nu vom mai avea crestere economica de peste 8% in 2009.

"Daca unii isi imagineaza ca Romania va inregistra la anul o crestere economica de 8%, nu cred ca e posibil. Ma astept la o crestere economica de 5% sau 6%. Mai raman si amenintarile inflatiei, chiar daca pretul la titei a scazut acum, e considerabil mai mare fata de acum patru ani. Nu-mi fac probleme in schimb asupra sistemului bancar, bancile locale nu au probleme de lichiditate si nici bancile-mama nu au expunere mare pe ipotecarele din America. In Romania e o situatie ironica, caci sistemul nostru e atat de simplu, atat de putin sofisticat, incat nu putem fi afectati direct. Nu facem apel la derivative, nu avem instrumente financiare inovatoare. Nu vad de ce bancile locale ar putea avea probleme grave de lichiditate".

Cum vor face fata managerii romani? "E cert ca managerii romani vor trece prin momente dificile, caci in afara de cresterea costului finantarii si cresterea pretului la materii prime, si in afara de scaderea vanzarilor, ei se vor confrunta si cu presiunea salariilor. Toate aceste costuri sporite vor afecta serios bugetele companiilor, se vor reduce marjele de profit, deci se vor reduce si investitiile ulterioare. Si nu cred ca vor putea opera majorari ale pretului pe piata, in conditii de concurenta puternica. Desigur, cei care stapanesc nise de piata, vor putea umbla la pret, dar ceilalti nu. De aceea managerii trebuie sa fie preocupati, sa fie obsedati de cum sa faca sa-si reduca costurile prin cresterea de productivitate. Practic, cu mai putine resurse, ei vor trebui sa produca mai mult. Managerii buni in astfel de perioade se verifica. Acelasi lucru se intampla si la stat. Ca sa faci un kilometru de autostrada, iti trebuie bani mai multi, cimentul, energia si restul fiind acum mai scumpe. Cetatenii de rand vor fi afectati mai ales de inflatie si de cresterea costurilor la credite", a explicat Daianu.

Daca bursa s-ar prabusi de tot, cum ar trebui sa intervina statul?

"Nu va faceti probleme din acest motiv. Prabusirea bursei poate avea un impact psihologic, dar nu prea mare. Romanii nu joaca la bursa, noi nu avem o clasa de mijloc care sa investeasca in actiuni. Nu suntem in America", a spus Daianu.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani, spune ca Romania va fi afectata, dar inca n-a venit valul spre noi, a ajuns abia in Europa.

"Va fi afectata prin prisma resursei numita bani. Banul se scumpeste si se rareste, iar de aici, toate implicatiile si efectele de consecinta. Cred ca toate tarile vor fi afectate mai mult sau mai putin, proportional cu participarea pe pietele americane". Cum vor fi afectati managerii romani?

"Managerii romani vor pati ca atunci cand mareea se retrage si ramai pe uscat. Cei care sunt mult indatorati, vor fi supusi celor mai mari riscuri. Dar asa cum alte Banci Centrale au fost gata sa intervina cu lichiditati in piata, si BNR ar trebui sa adopte aceeasi politica", a comentat Pogonaru.

"Pentru managerii romani va fi mai mult o chestiune de orientare. Din moment ce o sa scada pietele traditionale de vanzare, se vor orienta spre alte regiuni, mai lichide, cum ar fi China".

"Cresterea economica din 2009 nu va fi la fel de mare. Dar intr-un fel nici macar nu depinde de noi. Preturile factorilor de productie din Romania nu erau aliniate la celelalte tari din Europa, si noi crestem ca sa ajungem celelalte tari. Dar din moment ce marile puteri economice europene sunt in recesiune, atunci e o problema", a spus Pogonaru.

El a preferat sa nu dea o estimare de crestere economica pentru 2009. "Am trecut de la criza subprime, la criza de lichiditati, la criza asigurarilor, la criza statelor emitente de obligatiuni. Nu poti sti ce urmeaza si unde ar mai putea lovi. E greu de spus ce crestere economica va avea Romania in 2009", a spus Pogonaru. Sansa Romaniei este ca, paradoxal, Bursa nu conteaza in Romania.

"Cu tot respectul, Bursa de la noi e doar o parte marginala a economiei. Asta ne avantajeaza intr-un fel, nu suntem extrem de conectati cu amploarea pietelor externe. Au fost si la noi scaderi de 15%, dar inchiderea bursei ar insemna un over-react si un semnal de panica. Nu cred ca este cazul", a spus Pogonaru.

"In Romania, se vad doar niste mici umbre a faptelor dramatice din afara. Chiar ma gandeam astazi, ce crede omul de rand cand aude ca in America s-a prabusit piata financiara. Ce inseamna pentru el? Noi nu avem exercitiu si nici cultura financiara pentru a intelege pe deplin criza actuala. Omului de rand ii e frica si fiecare intelege ce vrea. Trebuie sa informam lumea ca in Romania nu s-a intamplat nimic deocamdata", a spus Pogonaru.

 

Revenim la banca traditionala

"Sofisticarea extrema a produselor si lipsa intelegerii acestora de catre clienti creeaza un mare cutremur financiar. Era deja un gap foarte mare intre randamentele produselor vandute de bancile de investitii si rentabilitatea business-urilor obisnuite, iar cresterea inalta inregistrata de mai multi ani nu putea continua la nesfarsit. Au exagerat si acum platesc. Si autoritatile americane isi recunosc practic greseala: nu au avut franele necesare pentru sofisticarea produselor financiare si acum trebuie sa plateasca. Este bine insa ca se face curatenie. Lumea se va intoarce la modelul bancii clasice, traditionale, de retail, banca in care putem avea incredere", comenteaza Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen.

 

Renault: Criza mondiala va ajuta Romania

Jean Louis Ricaud, directorul general adjunct pentru inginerie si calitate Renault, a declarat ca Romania va avea de beneficiat de pe urma crizei financiare mondiale, multinationalele urmand sa investeasca pe plan local si sa transfere activitati care nu mai sunt eficiente in tarile unde criza a avut un impact semnificativ. El a continuat indicand exemplul Renault care investeste in prezent in procese de cercetare, prin dezvoltarea proiectului Renault Tehnologie Roumanie. "Deoarece banii sunt din ce in ce mai scumpi, si noi ne vom reorganiza prioritatile si vom cauta sa transferam activitati in tari competitive, asa ca aceasta criza va ajuta Romania", a spus Ricaud. Compania a demarat ieri constructia centrului de testare Renault din orasul Titu, proiect care va implica in prima faza de dezvoltare, care va dura circa 12 luni, fonduri de 98 de milioane de euro. "Criza financiara internationala ne influenteaza costurile proiectelor de cercetare asa ca vom reduce treptat personalul in tarile unde avem o saturatie a vanzarilor si vom cauta sa ne pozitionam langa regiunile in care inregistram cresteri", a completat Ricaud. Renault a inceput procesul de reorganizare de saptamana trecuta, cand aproximativ 5.000 de oameni au fost disponibilizati din uzinele operate de constructor in Franta. In Romania, insa, compania a angajat numai in acest an circa 1.000 de ingineri, pentru activitatea desfasurata de RTR in birourile din Bucuresti. "In functie de prioritati va trebui sa grabim unele faze importante in urmatoarea perioada si sa incercam sa mentinem aici (in Romania - n. red.) competitivitatea prin traininguri de personal si introducerea de tehnologii noi", a spus Ricaud. Alexandru Anghel

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO