Eveniment

Scăderea inflaţiei sub 8% a dat peste cap previziunile analiştilor. Surpriza a venit de la legume

Foto Shutterstock

Scăderea inflaţiei sub 8% a dat peste cap previziunile analiştilor. Surpriza a venit de la legume

Autor: Mihaela Claudia Medrega

12.07.2011, 00:06 730

Evoluţia preţurilor produselor alimentare nu a contenit să-i iaprin surprindere pe analişti în acest an, dar şi pe BNR. Dacă pânăîn mai ascensiunea preţurilor la produsele alimentare a fostsubestimată, în iunie a surprins- de această dată pozitiv -scăderea preţurilor la alimente cu preţuri volatile.

Analiştii economici anticipau pentru iunie o inflaţie lunarăde 0,2%, în medie, şi o rată anuală de 8,5%, surpriza venind atâtdinspre magnitudinea deflaţiei preţurilor alimentelor, cât şi dindevansarea momentului în care a început.

"Datele privind inflaţia sunt mult mai bune decât aşteptările.Factorul esenţial a fost evoluţia preţurilor volatile, pe carenimeni nu le-a estimat corect. Surpriza a venit de la preţullegumelor care a scăzut foarte mult. Dacă în 2010 cartoful creaprobleme pe inflaţie, acum a ajutat inflaţia. Preţul cartofilor ascăzut mult", a comentat Ionuţ Dumitru, economistul-şef alRaiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Preţurile produselor alimentare au scăzut în iunie cu 1,3%, înspecial ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%. Rata anuală ainflaţiei a coborât la 7,93%.

Toată lumea se aştepta ca maximul inflaţiei să fie atins îniunie, însă vârful a fost în mai, astfel că atitudinea BNR "deaşteptare", de menţinere a dobânzii -cheie pare să fi fost corectă.Scumpirea produselor alimentare, în special a fructelor şicartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la 8,41% la sfârşitullunii mai, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%.

Dumitru nu crede că deflaţia este un fenomen în România,situaţia fiind temporară, generată acum de preţul la legume şifructe.

Perioada cea mai susceptibilă de deflaţie este iulie-august,când se manifestă maximul de producţie ce duce preţurile în jos.Cea mai recentă scădere a preţurilor de consum a avut loc în lunaaugust 2009, când produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pemedie.

"Rata inflaţiei a scăzut în iunie datorită reducerii puternice apreţurilor alimentare, mai precis a ieftinirii legumelor cu peste11% faţă de luna mai. Surpriza vine din magnitudinea deflaţieipreţurilor alimentare şi din momentul în care aceasta începe -iunie faţă de iulie-august în alţi ani", a comentat Dan Bucşa,economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Proces moderat de dezinflaţie

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, spune că în ciudaacestei scăderi a preţurilor în luna iunie, se aşteaptă la unproces moderat de dezinflaţie, având în vedere continuareatrendului de creştere a inflaţiei core 2, ceea ce denotă că semenţin presiunile inflaţioniste în ciuda deficitului de cerereagregată.

"În luna iulie inflaţia anualizată va scădea subnivelul de 5,5 % an/an, pe seama disipării efectelor induse demajorarea TVA-ului, însă în lunile următoare inflaţia anualizată arputea stagna sau chiar să crească uşor, mai ales în trimestrulpatru, pe seama evoluţiei preţurilor la materii prime, cereale şiefectele majorării preţurilor administrate".

Totuşi, dacă nu apar şocuri importante din zona cursului deschimb, evoluţia preţu­rilor la materii prime sau alimente,inflaţia anualizată s-ar putea situa în jurul nivelului de 5%, lasfârşitul anului, ceea ar deschide calea spre relaxarea politiciimonetare în ultimul trimestru al anului 2011, având în vedere şipersistenţa deficitului de cerere agregată, afirmă Hăncilă. Rataanuală a inflaţiei care exclude preţurile volatile alimentare, pecele administrate, ale combustibililor, tutunului şi băuturiloralcoolice (core 3) a rămas neschimbată faţă de luna mai (4,8%), înafara intervalului din jurul ţintei de inflaţie de 3%, aminteşteBucşa.

"În ciuda cererii interne slabe, dezinflaţia este încetinită maiales de rigidităţi structurale şi de anticipaţii pesimiste aleconsumatorilor cu privire la inflaţia viitoare. Impactul creşteriiTVA în iulie 2010 va dispărea din calculul inflaţiei începând culuna viitoare, ceea ce înseamnă că ratele anuale ale inflaţiei vorcoborî spre 5,5% în cazul IPC şi spre 3,5% în cazul core3. Cu toateacestea, şansele atingerii ţintei de inflaţie de 3% în 2011 rămânnule, mai ales că reducerea preţurilor alimentare ar putea ficompensată spre sfârşitul anului de majorarea tarifelor energieitermice prin eliminarea subvenţiei. Impactul asupra preţurilor deconsum este estimat de misiunea FMI la 0,5 - 0,6 puncteprocentuale". În acest context, Bucşa consideră că reducerea rateidobânzii de politică monetară până la finele anului este puţinprobabilă.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară aintervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Având în vedere evoluţiainflaţiei din iunie, analiştii au adus în discuţie şi posibilitatearevizuirii prognozei de inflaţie spre 4,3-4,5%.

În acest an banca centrală a stabilit o ţintă de inflaţie de 3%plus/minus un punct procentual.

Ce a influenţat inflaţia în luna iunie

  • Preţurile produselor alimentare au scăzut în iunie cu 1,3%, înspecial ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%, dar şi areducerii preţurilor la alte legume şi conserve de legume (-12,3%),fasole (-0,87%), lapte şi produse lactate (-0,24%).

  • Preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% în iunie,în condiţiile în care nu au existat fluctuaţii importante pefiecare produs în parte. Uşoare scăderi s-au înregistrat în cazularticolelor medicale şi a medicamentelor. Cele mai mari creşteri aufost la autoturisme şi piese de schimb (+0,75%), combustibili(+0,66%), produse cultural-sportive (+Ă0,28%).

  • Tarifele pentru servicii au crescut cu 0,7%, în special la celepentru transport aerian (+2%) şi telefonie (+2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO