Eveniment

Scăderile de preţuri la energie şi încetinirea consumului corectează balanţa comercială: deficitul comercial la bunuri al României a scăzut cu 12% la patru luni din 2023. Dacă se păstrează tendinţa, va fi prima scădere a deficitului comercial şi implicit a deficitului de cont curent de la criza financiară încoace

Scăderile de preţuri la energie şi încetinirea...

Autor: Răzvan Botea

17.06.2023, 11:03 682

România rămâne singura ţară din regiune unde exportul net (diferenţa dintre exporturi şi importuri) trage economia în jos.

Deficitul comercial la bunuri, care se reflectă în balanţa de cont curent, adică diferenţa între câtă valută iese din ţară şi câtă valută intră, a continuat să scadă în aprilie, pentru a patra lună la rând, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Economiştii explică: nu creşterea producţiei interne sau devalorizarea leului au scăzut deficitul, ci ieftinirea energiei şi încetinirea consumului intern.

„Îmbunătăţirea balanţelor externe (balanţele conturilor curente au devenit deja pozitive în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est în T1/2023) este rezultatul inversării şocului de termeni de schimb, pe măsură ce preţurile energiei s-au redus. Pe lângă aceasta, cererea internă slabă are un efect de descurajare a creşterii importurilor, contribuind la îmbunătăţirea balanţelor comerciale“, scriu economiştii de la Erste, proprietarul BCR, într-o analiză a comerţului ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO