Eveniment

Scandalul ajutorului de minimis continuă. Cei cu proiecte aprobate nu vor reluarea înscrierii online anunţată de Finanţe

Daniel Chiţoiu, ministrul finanţelor. Mediafax Foto

Daniel Chiţoiu, ministrul finanţelor. Mediafax Foto

Autor: Adelina Mihai

29.08.2013, 21:15 2180

Proprietarii de IMM-uri care au reuşit să îşi înscrie online miercuri-dimineaţă cererile de finanţare pentru un ajutor de minimis de până la 200.000 de euro sunt nemulţumiţi de decizia luată de Ministerul Finanţelor, care a anulat procesul din cauza unor erori informatice, iar unii dintre ei vorbesc chiar de „despăgubiri“.

Ministerul Finanţelor a reuşit astfel printr-o operaţiune pe care nu a pregătit-o bine să-şi atragă oprobiul tuturor – dacă miercuri a fost ziua celor care nu au reuşit să se înscrie să acuze ministerul de „manevre“, ieri a venit rândul celor care apucaseră să se înscrie să critice anularea procesului.

Un număr de 644 de IMM-uri au fost selectate miercuri-dimineaţă, în doar cinci minute, pentru acordarea unor ajutoare de stat de tip minimis (ajutoare cu valoare mică- n.red.), după principiul „primul venit, primul servit“. Însă numărul solici­tan­ţilor a fost mult mai mare, de ordinul zecilor de mii, ceea ce a condus la blocarea site-ului şi, implicit, la imposibilitatea unor antreprenori şi consultanţi de a-şi completa formularele de înscriere.

După avalanşa de nemulţumiri transmise de IMM-urile care au încercat să obţină o finanţare de la stat şi nu au reuşit din cauza blocării sistemului informatic, ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a anulat miercuri-sea­ră procedura pentru a nu exista suspiciuni de fraudă. Însă acum Ministerul Finanţelor este prins la mijloc, pentru că această decizie îi nemulţumeşte pe cei care au avut proiectele aprobate dimineaţa, iar seara au fost anunţaţi că cererea transmisă li s-a anulat.

Mircea Vasicu, un antreprenor care a reuşit să îşi înscrie online cererea de finanţare, spune că Ministerul de Finanţe ar fi putut anticipa că serverul va fi accesat de multe firme şi că vor rămâne multe pe dinafară.

„Eu am un singur proiect, nu 70, câte ar fi vrut să depună alţii. Anularea listei cu cei care s-au înscris este o mare eroare şi va crea un precedent care va avea consecinţe grave. La orice astfel de depuneri de cereri de finanţare vor fi nemultumiţi care vor contesta validitatea operaţiunii. Dacă înscrierile valide se vor anula, cum a anunţat ministrul finanţelor, şi la a nu ştiu câta etapă de înscriere va trebui să o anuleze, fiindcă deja s-a creat precedentul. Oricum, banii sunt limitaţi şi numărul de firme foarte mare. Tot în jur de 600 de firme vor accesa aceşti bani şi tot vor rămâne mii de firme care nu vor putea să obţină aceşti bani“, a spus el.

Un alt cititor ZF, Laszlo, spune că a reuşit să îşi depună proiectul, de la un singur calculator, că a avut şi el parte de un blocaj al formularului online, dar că în 6 secunde, este posibil să introduci datele de înscriere dacă acestea sunt pregătite dinainte.

„Oricum nu erau bani suficienţi. Nu puteau toţi să intre. Este adevărat că a fost Loto minimis, dar cu cei care au avut noroc acum ministrul finanţelor îşi şterge bocancul. Nici aşa nu-i corect. Şi eu am accesat site-ul de la Miercurea Ciuc, deci departe de routerele din Bucureşti. Ministerul de Finanţe ar trebui să-mi plătească despăgubiri. Ministerul anulează o şedinţă de înregistrare pe care a făcut-o. Ruşine şi din partea aceasta a baricadei, a celor care au reuşit să se înregistreze“, spune Laszlo.

Ministerul Finan­ţelor ar fi trebuit să ştie că suma de 500 de milioane de lei nu va ajunge pentru câteva mii de firme, iar din acest punct de vedere, chiar dacă sistemul informatic ar fi preluat toate solicitările de înregistrare, lucrurile nu ar fi fost rezolvate, spune Traian Nanu, directorul de vânzări al unui furnzior de soluţii pentru industria de tipar.

„Majoritatea companiilor din industrie şi servicii duc o politică de supravieţuire, nu de dezvoltare sau de acumulare. Aceste fonduri ar trebui să fie o gură de oxigen pentru ele, fiind aproape singura posibilitate de finanţare acceptabilă din acest moment. Dacă cererea este atât de mare, de ce nu se suplimentează fondurile pentru a ajunge la 10.000 - 20.000 de firme? Anularea procedurii nu rezolvă nimic!“, a spus Traian Nanu, directorul de vânzări al companiei Primatehnic.
 

Pentru binele economiei româneşti, metodologia trebuie schimbată

Un alt potenţial beneficiar al ajutorului de minimis care a „ratat“ înscrierea online din cauză că site-ul Finanţelor nu a funcţionat este Adrian Barbu, CEO şi partener al companiei theCONSULTANTS România. El spune că scopul ajutoarelor de minimis ar fi să susţină dezvoltarea IMM-urilor, implicit a economiei româneşti, iar printre criteriile de bază pentru acordarea acestora ar trebui să se afle:  importanţa domeniului în care activează compania pentru economia românească (pentru a avea un impact mai mare al cheltuirii fondurilor), sănătatea firmei şi potenţialul de susţinere financiară vi­itoare, viziunea conducerii firmei şi viabilitatea strategică a planului de afaceri, precum şi profesionalismul cu care a fost întocmit proiectul.

„O înscriere pe site anulează din start valoarea acestor filtre, se lasă la hazard (în cel mai bun caz, dacă nu sunt <login-uri> speciale, <dedicate>) selecţia firmelor înscrise.

Iată criteriile după care s-a facut înscrierea: cine a reuşit să deschidă pagina, cine a reuşit să descarce formularul, cine a făcut cele două de mai sus înainte ca valoarea proiectelor înscrise să acopere fondurile totale disponibile. Ministerul poate susţine că, dintre cele înscrise, va selecta ulterior, că se vor mai deschide înscrieri la apelurile următoare etc., dar baza pe care lucrează e deja alterată total de cele 5 minute de înscriere!“, a spus Adrian Barbu.

El spune că ar trebui să se procedeze ca la proiectele finanţate din fonduri europene (cum s-a întâmplat în cazul POSDRU, programul de finanţare europeană pentru resurse umane) unde criteriile de alocare sunt altele.

„Ar trebui să se înscrie toate proiectele care sunt predate fizic la o dată limită şi sunt conform cu specificaţiile de scriere, să se analizeze toate şi să câştige cele care pot sprijini real economia românească şi sunt bine fundamentate, conform criteriilor care derivă din scopul ajutoarelor de minimis“, a mai spus Barbu. El spune că eventualele noi costuri, generate de analiza proiectelor, sunt mult mai mici decât ceea ce ar pierde economia acordând finanţare la cei înscrişi în primele cinci minute.

„Nu doar pentru acest apel e important să schimbăm metodologia, ci pentru întreg viitorul economiei româneşti. Suntem împotriva <upgradării sistemului informatic> pentru repetarea înscrierii online“, a mai spus Barbu.

Schemele de ajutor de stat au devenit tot mai populare în rândul firmelor private datorită consultanţilor care „vânează“ orice fel de finanţări acordate (fie prin fonduri europene, fie direct de la stat) şi care se ocupă de scrierea proiectelor. Bătaia pe schema de minimis de anul acesta este explicabilă mai ales pentru că nu mai sunt alte fonduri disponibile pentru finanţarea IMM-urilor (având în vedere că POS CCE, programul cu finanţare UE pentru competitivitate economică, nu mai lansează noi linii de finanţare anul acesta).
 

Filmul „schemei de minimis“

  • 28 mai 2013: se publică în Monitorul Oficial HG 274/2013, pentru acordarea ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri, acesta fiind cel de-al patrulea an în care se acordă.

  • 21 august 2013: se publică în Monitorul Oficial decizia de majorare a bugetului de ajutoare de minimis de la 400 la 500 mil. lei şi se estimează că 2.000 de firme vor aplica pentru aceste ajutoare.

  • 28 august  2013, ziua depunerii proiectelor:

      – În intervalul orar 8:30 – 8:35 dimineaţa, doar 644 de firme au reuşit să îşi înregistreze online, pe site-ul Ministerului de Finanţe, cererile de finanţare pentru ajutorul de minimis, până la epuizarea bugetului.

      – Pe parcursul zilei, consultanţii, antreprenorii şi managerii de companii au transmis Ministerului de Finanţe şi mass-mediei mesaje prin care îşi exprimau nemulţumirea din cauză că nu au reuşit să îşi înregistreze proiectele din cauza erorilor de pe site. Ei cereau Guvernului să înceapă o anchetă pentru a vedea cauzele neregulilor şi reluarea procedurii.

      – La ora 17:40, Ministerul Finanţelor trimite un comunicat prin care arată că gradul de încărcare a sistemului informatic a depăşit limita permisă (au fost 52.000 de cereri de conectare la sistem în acelaşi timp, iar peste 22.000 de IMM-uri au încercat să îşi depună proiectele în cele cinci minute). Datele preliminare au fost extrase dintr-o anchetă făcută de Finanţe împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi alte autorităţi din domeniul siguranţei IT.

      – La ora 20:25, Ministerul Finanţelor mai trimite un comunicat prin care ministrul Daniel Chiţoiu anunţă că sesiunea de înregistrare online se anulează şi va fi reluată ulterior, pentru a elimina suspiciunile de fraudă vizavi de această procedură.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO