Eveniment

Schimb de lovituri în coaliţie: PSD aruncă un croşeu către PNL cu majorarea pensiilor, după ce a încasat o directă de la PNL cu limitarea cashului în economie. Opinia publică şi-a mutat toată atenţia în două zile de la limitarea cashului în economie la creşterea pensiilor, după declaraţia ministrului muncii, care a vorbit de o „creştere de 40%“

Schimb de lovituri în coaliţie: PSD aruncă un croşeu...

Autor: Răzvan Botea

09.11.2023, 22:48 1483

Opinia publică şi-a mutat toată atenţia în două zile de la limitarea cashului în economie, prevedere strecurată în pachetul de măsuri fiscale care urmează să intre în vigoare pe 11 noiembrie, la creşterea pensiilor, după declaraţia ministrului muncii, care a vorbit de o „creştere de 40%“Imediat, PNL a ripostat, aducând în discuţie nesustenabilitatea bugetului în 2024  Cât cheltuie statul, de fapt, cu pensiile şi cât ne permitem să creştem?

Bugetul public de pensii, în afara celor speciale, este de circa 118 mld. lei în 2023, conform evoluţiilor la 9 luni, în creştere cu 18% faţă de anul anterior. PSD a pus pe masă un proiect de lege privind creşterea pensiilor prin recalculare în 2024  în două etape. Prima etapă cu circa 14% de la 1 ia­nuarie, pentru toţi pensionarii şi de la 1 septembrie anul următor recal­culări care ar putea majora pe medie pensiile cu 40%, dar nu este clar dacă faţă de execuţia din anul 2023 sau din 2022.

Pus în corzi de PNL cu preve­derea privind limitarea cashului, care a răscolit aproape întreaga economie şi a indus o stare de nervozitate mai ales la micii comercianţi, PSD a pus rapid pe masă un proiect de lege pe care probabil îl avea în sertar şi aştepta momentul oportun de creştere a pensiilor. 

În eter, la urechile pensionarilor, a rămas doar expresia „creştere de 40%“, dar abia la a doua citire a declaraţiilor, situaţia este diferită.

„Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie“, a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii, care a adăugat că impactul suplimentar al actualei legi a pensiilor este de 10 mld. lei. Declaraţiile sale au fost făcute în cadrul şedinţei de guvern de ieri, când a şi fost aprobată noua lege a pensiilor, după mai multe întreruperi ale şedinţei din cauza neînţelegerilor dintre cele două partide de guvernare.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că impactul majorării pensiilor, conform noi legi, ar fi de aproximativ 3% din PIB în 2024. „La cifrele anunţate aseară, impactul este de aproximativ 3% din PIB, este enorm, trebuie să identificăm sursele de finanţare, nu putem să promitem oamenilor (...). Să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar“, a declarat Nicolae Ciucă, conform Mediafax.  Preşedintele PNL a mai spus că liberalii vor aviza legea după ce vor fi stabilite sursele de finanţare pentru majorarea pensiilor. „Categoric vom da un aviz, cu toţii ne dorim să eliminăm inechităţile şi să echilibrăm sistemul de pensii. Ca atare, vom clarifica.“

Ce arată cifrele: guvernul a cheltuit cu pensiile, în afară de pensiile speciale, 100 mld. lei în 2022.

La 9 luni din 2023, cheltuiala cu pensiile a fost de 86 mld. lei, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), care includ doar pensiile din contribuţii, fără alte forme de asistenţă socială. Astfel, conform execuţiei bugetare la 9 luni, la final de 2023 cheltuiala guvernului cu pensiile ar urma să fie de 118 mld. lei, adică 7,4% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO